Hafiz Safwan Thought That...

A thought of my self.."Be civil to all; sociable to many; familiar with few; friend to one; enemy to none." Benjamin Franklin

Pages

There was an error in this gadget

After 8 years...

The Final Episode of 'The Trainee'

It's been more than 5 month. Starting from 5th July 2009 till this Friday (11th December 2009).

5 month of experience...the end is near.


There's no more:
1. Waking up early (at 6am)
2. Drive up 46km to work.
3. Traffic Jam (somewhere at the end of the bridge)
4. Drive back 49km.
5. The rumbling sound of the Power Jack n Milk Run. (i''l miss it dearly)
6. The beeping sound of the Andon.

A new chapter will be replacing 'The Trainee' starting from 4th January 2010.

I'm grateful and thankful to all Robert Bosch Power Tools Sdn Bhd 's personnel.

The THANK YOU VERY MUCH award goes to:

Sandy Chan Hooi Soo - My Boss, My Supervisor (Super Women also..hehehe)
Jenny Khoo Su Yean - My previous supervisor
Mr Thaitchana and his team of NPIs - Bala, Ang, Raja, Anand, CM Lim, Kana, Kumar
Packaging Team (dismissed Sept 09) - Mr Zabani (Pakcik!!!!!) and Zul (Packing Boy)
Wirda - Boss's Sec.
SS Lim - MFG Boss
Mr. Chee - MFG deputy boss
Balu - Motor Line Boss
All CCL - Pung, Jagjeet, Law(Thanks for the wishes), Azhar, Shaik
All PE - Jess, Seah, Cheah, CL Lee, Yeap, Murugan, Tan Tian Heng, Jega, Razaly (Selalu buli aku jugak nih..hehehe)
Lim Boon Yang - SAP system
All Supervisors - Murugan, Bala, Baisal, Nazri, Shaiful, Kak Ummi, Eelam, Nasir, Nazri...and All
Fazura, Maisara, Shahimi, Zaim,shahrin
LO, Feeder and Operators of Shift A n B
Process Auditor - Kak Ika n Naimah
Training Center Personnel - Gotha (THANK YOU for the wise thoughts), Laili, Sangari, Ibrahim, Mazlan, Nuweeta, Ratha
Warehouse guys - Zul, Shahir, Nazri, Di, Forklift, power jack and milkrun driver.
CLP - Semua2lah
PJM - Irwan Muzaffar n Bak Kah Fei,
Contract cleaner - Pak Cik Chot (sudi temankan aku makan tgh hari) and one bangla guy who help me when i accidently injured my finger.
Kak Ruby
Fellow Trainees - How can I forget you guys..Keep In touch eh!!!! > Miss Chong Yoke Mun, Sebastian Schaetzl, Miku @ Ch'ng Beng Khoon, Oh Su Min, Loke Jun Hao, Ah Boon, Stefan and also the JUNIORS!!! Anthony, Heng, Marcus, Chua, Mit, You,
HR - Janet, Norezan
CFA - Dunno who but THANK YOU for the Cheques.
Guards - Their friendly faces made my worst day become better. Pak Ya - Thank You for driving me to the clinic .
Mr Schanz - Plant Manager > We never spoke but thank you anyway..hehehe.

It is time to say goodbye. Thank you for the 'life changing' experiences.
Thank you for the inputs. Thank you for the wise thoughts. Thank you for the allowance. Thank you for your hospitality. Thank you for the subsidize rice. Thank you for the help. Thank you for the guidance.....THANK YOU FOR EVERYTHING.

BeQIK, Be Better, Be Bosch.

Together We Progress

Mohd Hafiz Safwan Bin Md Rijani

4 month as Trainee..

Hi all,

5/11/09 was the last day in the office. But earlier, I've signed an offer letter to stay a month longer. My new last day in RBPT will be on 11 Disember 2009.

6/11/09...My access to the plant was denied. I couldn't get in. The screen showed 'Card is not registered'...WTF??? A rude way to start my one month extension period. However, the problem was not a big one..The guards were familiar with my face and allowed me in to continue my job. Since my supervisor was on MC, I escalated the problem and deal with my boss's boss.

Sigh...

During this 4 month, I endured so many problems. Ranging from personal to professional problem. It's true that problems with machine were more easier to handle compare to problems with human being. Dealing with people is more challenging than the machines. Until now, I never spoke to that guy from the warehouse.

Being a local trainee in local industry is challenging. The operators thought that I'm here to make their life more miserable. It's a different story when it came to foreign trainee (Germany). However, I hope that I had made a good impression to my employer.

Last 2 months were the most hectic. In average, I never arrived home earlier than 8 pm every day. Just imagine waking up at 6am, went out at 6.30 am and arrived home at 8pm. 3 hours is my life (before I went to sleep at 11 pm). The time were utilised to have dinner, facebooking, reading online newspaper, talk to my parents and sister. But then, I'm in better position compared to the operators and supervisors. They were on 12 hours shift (actually it was just 8 hour but now they are striving to clear the backlogs, 4 hours of OT) 6 days per week. Their shift start at 6.30 am. Imagine those who live as far as Baling and Sg. Petani, woke up at 4 am every day and arrived home at 8.30pm.

Last week, my visiting lecturer came to observe me and talked to my supervisor. Alhamdulillah, my supervisor gave a good impression of my performance to him. The only things left is to write the report and hand it in before 13/11/09.

As a 26 years old degree students, I receive compliments in the form of perceptions. Most of them thought that I'm 22 years old (max). I know what you guys think. It's a true story though. Hehehehe

So far, I'm happy with the training environment. That's why I accept their offer to extend my training period.

I'll be back in Shah Alam for my final year. I haven't think about my 2 years target. Next year will be hell.

Next year, I'll start thinking for my self more and less for others. It's not about being ignorant. It's about being fair to my self. I sacrificed a lot to others and at the end....Umm, ok..I just keep it to myself.

Personal life is great. Sometimes lonely. Ok..Most of the time. HAhahahahaha

Dear Readers. Sorry if I wasted your time.

Till then.




1 Tahun 10 Hari...Pak Teh Meninggalkan Dunia Ini Buat Selama-Lamanya

Assalamualaikum W.B.T.

Semalam genap 1 tahun 10 hari Pak Teh di rawat di HKL.

Innalillahiwainnailahirajiun.

Pak Teh (Abdul Halim Md Ibrahim) telah dijemput Ilahi di Wad Neuro HKL lebih kurang jam 7.50 ptg, 9 Oktober 2009. Jenazah dikebumikan jam 1 pagi, 10 Oktober...Di kala ahli2 keluarga sedang bergerak menuju ke Shah Alam dari pelbagai destinasi di utara.

Al fatihah untuk Mamu Halim.

Di kesempatan ini, saya selaku anak saudara arwah ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada kakitangan IKTAR (Institut Kaji Saraf) , Wad Neuro Hospital Kuala Lumpur, yang telah banyak membantu sepanjang 1 TAHUN 10 HARI ini. Jasa2 kalian hanya ALLAH sahaja yang mampu membalasnya. Terima Kasih kepada Dr. Safari yang telah merawat pak menakan saya.
Terima Kasih.
Terima Kasih.
Terima Kasih.

Di sini aku nak paste balik apa yang aku tulis selepas pengalaman beraya di HKL tahun lepas.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Update:
Pak Teh masih di wad Neuro 4A Institut Kaji Saraf Tunku Abdul Rahman (IKTAR) Hosp Kuala Lumpur. Telah mula membuka matanya 19/10 hari tu. Beliau masih lemah dan semakin kurus setiap hari. Masih belum mampu buat apa2 lagi termasuklah menggerakkan kakinya. 5 hari selepas di bedah dia dimasukkan ke ICU. Seminggu di ICU sebelum dipindahkan semula ke Acute Cubicle Ward. Hari nih 6 Nov genap 39 hari dia dirawat.

Raya...Setahun sekali, perayaan yang membawa keriangan kepada kita semua. Berkumpul sekeluarga di pagi raya. Bersalaman, berpelukan memohon ampun dan maaf atas segala kesilapan yang telah dilakukan. Menghadap juadah di pagi raya, bersembahyang sunat hari raya, kunjung-mengunjung dan memburu duit raya dari saudara mara...semuanya di hari lebaran. Namun ia tidak begitu bagi aku dan keluarga aku tahun ini.

Selama hidup aku 25 tahun ini, inilah kali pertama aku menilai kembali maksud disebalik sambutan hari raya. Raya tahun ini sesungguhnya akan aku kenang sebagai hari yang mengubah persepsi aku terhadap kegembiraan, kesyukuran, erti pengorbanan dan kesabaran dalam menghadapi ujian.


Berita
Isnin, 29 Ramadhan 1429H..Hari-hari terakhir ramadhan. Aku, Muim dan Akmal (adik2 aku)telah pulang pada malam hari Jumaat sebelumnya menaiki kereta wira bapak aku yang dibawa ke Banting oleh adik aku yang nombor 2, Hilmi. Dia pulang keesokkannya bersama-sama dengan isteri menaiki kereta isterinya. Raya kali ini kurang kemeriahannya pada kami sekeluarga. Buat pertama kalinya Hasni (adik ipar aku) akan beraya bersama kami sekeluarga namun seluruh ahli keluarga aku sedar yang kami telah kehilangan 2 orang bapa saudara dalam bulan-bulan terdekat sebelum ramadhan(refer my previous post). Rutin hari tu lebih kurang macam hari-hari lain, cuma aku berbuka puasa kat kampung mak aku di Jawi. Balik lepas berbuka tuh tetiba sakit perut. Aku tak jadi pegi Tarawih malam tuh.

Jam 9.00 malam, telefon rumah berdering. Aku agak pelik bila kat Caller ID tu tertera nama dan nombor telefon rumah Pak Teh (Adik bapak aku yang ke-6). Aku angkat gagang telefon tuh dan terdengar suara mak teh yang tercungap-cungap di hujung talian. "Bagitau Bapak, Pak Teh kena strok!" Aku jadi kaget. Macam mana nak tolong? Jarak 350km memisahkan antara Nibong Tebal dan Shah Alam membuatkan aku termenung sebentar memikirkan jalan terbaik untuk membantu. Aku tunggu 5 minit sebelum buat panggilan ke rumah Pak Teh, Nana (Alya Liyana, anak sulung Pak Teh) yang menjawab telefon dan aku sarankan untuk buat panggilan kecemasan untuk panggil ambulan kerana tak ada jiran yang dapat membantu ketika itu (semua tengah sibuk semayang tarawih). Kemudian aku ke surau untuk maklumkan berita tu kat bapak n mak aku. Nampak position bapak aku kat belakang imam, tahulah aku yang bapak aku jadik bilal malam tuh. Aku tunggu kat saf belakang sampai habis rakaat tu (kalau tak silap dah 6 rakaat dah time tu) . Bapak aku baru saja capai mikrofon bila aku tepuk bahunya dan mintak dia bagi mikrofon tu kat orang lain dan keluar dari dewan sembahyang. Takut jugak aku time tu. Takut bapak aku collapse sebab dah 2 orang abang dia meninggal, tiba-tiba sorang lagi pulak sakit kronik. Alhamdulillah, tak dak apa-apa terjadi kat dia dan kami terus pulang ke rumah.

Bapak aku dah penat malam tuh, so dia plan nak pi tengok pak teh keesokkannya walaupun aku dah offer nak drive ke sana malam tu jugak. Mungkin dia tau yang aku pun letih jugak time tu. Keesokkannya, lepas sahur bapak aku suruh berehat secukupnya sebab nak ajak aku pi Hosp Kelang pagi tu. Pukul 10 pagi kami bertolak dari rumah. Singgah kat Tapah untuk ke tandas dan minum kopi sebelum meneruskan perjalanan ke selatan. Itu adalah hari terakhir puasa (30 Ramadhan 1429H) hari selasa.


Hospital Kelang (Hosp Tuanku Ampuan Rahimah)
Pak Teh dikhabarkan telah dimasukkan ke Hospital Kelang, Wad 8A. Mak Teh SMS bapak aku bagitau yang dia ok, boleh bercakap(walaupun tak brapa paham apa benda yang dia cakap) dan boleh ikut arahan physiotherapist. Kami tiba jam 1.30 petang dan Pak Teh kelihatan seperti tengah tidur dan dadanya berombak-ombak lemah, berbeza dengan keadaan yang digambarkan oleh Mak Teh sebelum itu. Nurse hanya datang untuk menyedut air liur dan memeriksa dripnya. Kata Mak Teh dia tiba-tiba tutup mata sejak jam 12 lebih dan dah tak sedar dah. Kawan-kawan sekerja Pak Teh memanggil doktor (Doktor perempuan berbangsa Cina) untuk memeriksanya dan salah satu daripada kata-katanya tersebut masih terngiang-ngiang kat telinga aku nih "We know what we are doing," ..padahal tak buat apa-apa pun. Tak pasti la pulak sama ada doktor tu tgh buat housemanship atau memang doktor senior. Bapak aku suruh Mak Teh untuk pulang berehat setelah menemaninya sejak semalaman. Pukul 3 petang, mungkin setelah didesak oleh rakan-rakan Pak Teh dan bapak aku, muncul seorang doktor lelaki berbangsa Cina yang nampak lebih meyakinkan dari segi penampilan dan gaya bercakapnya. Nurse mula memasang alat-alat bacaan di badan Pak Teh dan ketika itu, Doktor tersebut kelihatan agak terganggu(mula jadi concern) dan mula memberikan rawatan kepada pakteh di dalam cubicle ward kat tengah-tengah wad 8A tu. Sebelum itu, bapak aku sempat tanya doktor tu "How worse can it be?"..dia jawab "This is the worse state,". Alat bantuan pernafasan(ventilator) mula di pasang dan mesin untuk monitor BP(Blood Pressure), HR (Heart Rate), SPo2 (Oxygen) pun di sambungkan ke badan dia. Situasi nampaknya menjadi lebih teruk.

Critical Cubicle Ward
Aku rasa bilik kecil kat tengah-tengah wad 8A tu bukan ICU, cuma bilik untuk observe patient yang kritikal. CT scan dibuat dan menunjukkan bahawa otak Pak Teh dibanjiri cecair yang entah mana datangnya dan ketika itu sedang menekan otaknya. Tekanan dalam tengkorak semakin bertambah dan pembedahan perlu dilakukan pantas sebelum kerosakan mana-mana bahagian otak yang lain. Film CT scan awal tidak menunjukkan sebarang bengkak atau kerosakan melainkan kawasan yang terjejas akibat strok. Namun dalam beberapa jam sahaja tekanan semakin bertambah di dalam otaknya menyebabkan mereka hanya ada satu sahaja pilihan iaitu melakukan pembedahan untuk menyelamatkan nyawanya. Namun HTAR tak dak kemudahan untuk pembedahan tersebut. Kami diberitahu hanya Hosp. Sg. Buluh dan Hospital Kuala Lumpur sahaja yang ada kemudahan tersebut buat masa ini. Aku disuruh ke Shah Alam untuk membawa Mak Teh Ke HTAR semula kerana keadaannya sudah mulai kritikal. Kami juga dimaklumkan yang Hosp. Sg. Buloh dan HKL telah penuh dan tidak dapat menerima Pak Teh sebagai pesakit. Jam ketika itu telah menunjukkan pukul 3 petang. Bermulalah saat mendebarkan bagi kami, saudara-mara dan sahabat Pak Teh. Rakan-rakan Pak Teh cuba menghubungi kenalan mereka untuk membantunya. Aku dan bapak aku hanya mampu berdoa kerana tidak tahu lagi apa yang boleh kami lakukan ketika itu. Aku dah mula risau...

Buka Puasa di Hari Terakhir Ramadhan
Mak Teh, Nana dan Zakuan (anak Pak Teh yang no 2) berada di HTAR menemaninya dan melayani rakan-rakan dan kenalan Pak Teh yang datang melawat. Pukul 6 petang, masih tiada apa-apa berita tentang kekosongan atau kesanggupan HSB atau HKL untuk menerima Pak Teh. Aku teringat tentang adik-adik yang berada di rumah, masih ada 5 orang anaknya yang ditinggalkan di rumahnya di TTDI Jaya, U2 Shah Alam. Aku ngan bapak aku keluar untuk membeli makan buat habuan berbuka bagi kami semua, singgah di Mc D kat area Klinik Bersalin Razif (dekat hosp Kelang) untuk beli burger. Aku segera ke Shah Alam utnuk berbuka dengan budak-budak tu (Tete, Bah, Amin, Hanis dan Baby). Tete dan Bah diamanahkan untuk menjaga adik-adik mereka dan mereka menjalankan tugas dengan baik. Aku sampai di rumah Pak Teh 5 minit sebelum berbuka dan Wow..nampaknya aku terlebih risua tentang mereka. Banyak makan untuk berbuka di rumah, Uncle Husni (rakan sekerja Pak Teh) membelikan satu Barrel KFC, Pak Chaq dan Isteri bawak gulai ayam seperiuk, burger Mc Chicken yang aku beli macam tak laku la pulak..banyak lagi makanan lain yang lebih best. Rezeki budak-budak tu dan rezeki aku jugak. Masa berbuka, aku pesan kat diorang supaya solat dan berdoa supaya ayah selamat. Budak-budak tu diam, Tete cakap kat aku "Abang, kita solat berjemaah, abang jadi imam lepas tu kita buat solat hajat," aku dah nak nangis...aku tahan jugak air mata aku padahal dah berkaca-kaca dah.."Kita baca yasin sekali ye," Amin(darjah 3) mencelah. Aku setuju dan selesai makan, aku keluar ke kedai kejap sebelum mengajak mereka sembayang maghrib berjemaah. selesai solat jemaah, kami bertakbir dan bertahmid. Aku sempat buat tazkirah ngan budak2 tuh. Aku cakap tentang dugaan...Seterusnya aku imamkan solat isya' dan ajarkan niat dan cara-cara solat hajat sebelum mengimami solat hajat. Amin lah yang paling lama sujud. Aku teruskan dengan megetuai bacaan yasin dan terus bergegas untuk ke HTAR.

Doa Anak-Anak Kecil Itu Dimakbulkan
Aku sampai di HKL jam 10 malam, bapak kelihatan letih. Rupanya dia tak makan apa pun untuk berbuka sebab silap kira berapa orang yang ada kat HTAR. Berita buruk ketika itu ialah HKL n HSB masih enggan untuk ambik kes Pak Teh kerana ketiadaan tempat. Aku mengeluh time tuh. Dalam hati, aku berdoa supaya Allah makbulkan doa anak-anak kecik tuh. Akhirnya, berita yang agak baik walaupun tidak membantu sangat, HKL ada katil kosong tapi takdak ventilator. Ayark!!! Aku dah mula optimistic dah time tuh..Ajak bapak aku carik makan kat HospiMart kat tepi lobby kecemasan tu. tapi HospiMart tutup daaa..Bapak aku makan baki burger yang dia beli tadi, salah seorang dari diorang nih tak makan (Mak Teh, Nan dan Zakuan). Rakan Pak Teh iaitu Aunty D ketika itu sibuk membuat panggilan kesana-kemari untuk membantu Pak Teh. Akhirnya lebih kurang jam 11 malam, berita gembira buat kami semua. HKL terima kes Pak Teh dan akan dipindahkan ke sana. Syukran..aku bersyukur banyak-banyak..sempat aku dongak ke langit dan mengucapkan syukur sambil hati aku berbisik " Ya Allah, engkau telah makbulkan doa anak-anak kecil itu dan doa kami..syukur.......," Yeahoo... Thank You Aunty D..Tima Kasih banyak-banyak..Banyak jasa Aunty D nih kepada keluarga kami bermula malam tu sehinggalah ketika jari-jari aku nih mengetuk keyboard mengarang post nih.Tak terhitung dan tak terbalas rasanya. Adik-adik yang tinggal kat rumah diambil dan dijaga oleh Aunty D bermula dari malam itu sehinggalah habis cuti sekolah mereka.

Pukul 1 pagi, 1 Oktober 2008 bersamaan 1 Syawal 1429H, Segala dokumen telah disiapkan dan Pak Teh telah dipindahkan ke atas troli ambulan yang bakal membawanya ke HKL. Aku diminta untuk menaiki ambulan menemaninya sepanjang perjalanan. Aku sempat berbual-bual dengan doktor yang membantu pernafasan Pak Teh sepanjang perjalanan ke HKL. Bandar Kelang yang sesak tu dapt di 'cilok' dengan mudah oleh driver yang amat cekap itu walaupun pada aku suasana dalam ambulan tu sangat2 la violent. Tangan aku kebas sebab tahan tong oksigen yang dibawak tu dari tertimpa kaki Pak Teh. Sepanjang perjalanan, doktor (ada sorang doktor melayu yang mungkin bertugas shift malam) yang merawat Pak Teh meminta nurse untuk bacakan data-data dalam fail pesakit. Antara yang aku dapat paham ialah WBC(white blood cell count) lebih dari 14 yang menunjukkan Pak Teh terkena jangkitan. Suhu badannya pun agak panas gak waktu tuh. sempat berborak-borak dengan doktor tu pasal stroke. Dia pun banyak jugak laa tanya pasal sejarah penyakit keluarga side bapak aku. Last skali dia bagi aku nasihat suruh jaga badan.


Hospital Kuala Lumpur
Ambulan sampai di HKL kira-kira jam 1.30 pagi. Pak Teh diusung masuk ke bahagian kritikal Wad Kecemasan HKL. Di bahagian rawatankecemasan kritikal, kami tidak dibenarkan masuk melawat ketika alat observe dari HTAR di tukar dengan milik HKL. Keadaan Pak Teh kelihatan lebih teruk ketika itu. Heart Beat Rate dia tak stabil sampai kadang-kadang turun sampai 40. Ada sorang doktor yang namanya kalau tak silap Dr. Kanesh memeriksa Pak Teh dan menyemak segala dokumen yang di bawa dari HTAR. Lebih kurang pukul 2 pagi, ada sorang lagi doktor (doktor lelaki cina, Dr Tan kot) memanggil kami dan menjelaskan tentang apa yang sedang dialami oleh Pak Teh.

Segala penjelasan mengenai prosedur pembedahan, risiko yang bakal dihadapi dan kemungkinan-kemungkina yang tak pasti dijelaskan dengan terperinci. 2 orang doktor ni menjelaskan segala-galanya dengan baik dan difahami oleh kami semua waktu tu. Mak Teh menurunkan tandatangan kebenaran untuk pembedahan dan kebenaran untuk buat blodd transfusion sekiranya berlaku pendarahan semasa pembedahan. Akhirnya Pak Teh di bawa ke dewan bedah neurologi Institut Kaji Saraf Tunku Abdul Rahman(IKTAR) jam 3.30 pagi 1 Syawal 1429 bersamaan denan 1 Oktober 2008.

Pagi Raya...
Mak Teh dan Nana diminta untuk mengikut adik Mak Teh pulang berehat setelah seharian menunggu sejak di HTAR. Mak Teh lagi teruk dah 2 hari dah tak tidur. Tinggallah aku dan bapak aku kat bilik menunggu depan dewan bedah neuro di Tingkat -1 IKTAR HKL. Aku cuba nak tidur tapi tak dapat. Last-last aku bersembang dengan sorang akak ni dengan anaknya yang sedang menunggu kat bilik tu jugak sebab suami dia baru lepas di bedah akibat kemalangan jalan raya. 3 kali pembedahan tu. Bapak aku pun cuba tidur. Lelap sekejap tapi tak dapat lelap sepenuhnya. Mungkin terganggu dengan perbualan aku dan makcik tu (sorry bapak).

Saat yang dinanti akhirnya tiba. Pak Teh diusung keluar dari dewan bedah jam 8.15 pagi tanggal 1 Syawal 1429H. Kami beruda sempat berbual dengan pakar bedah neuro yang bertanggungjawab membedah kepala Pak Teh. "The operation went well, no excessive bleeding, no need for transfusion. Apa yang perlu dibuat telah kami buat." Thank You Dr. (Don't know his name). Ketika nurse pakaikan Pak Teh dengan baju hospital, salah sorang dari nurse tu bagitau yang mereka kehabisan adult pampers size XL dan mintak pihak keluarga sediakan. Aku bagitau yang ada baki lagi pampers yang dibawa dari HTAR dan berada dalam kereta. Aku turun dari tingkat 1 dan menuju ke tempat letak kereta yang terletak betul-betul bertentangan dengan pintu masuk masjid HKL yang berada di belakang IKTAR. Sambil berjalan menaiki tangga tiba-tiba aku terdengar suara dari pembesar suara masjid sedang bertakbir dan bertahmid. Aku teringat yang pagi tu adalah pagi raya. Air mata meleleh di pipi aku masa tu. Aku pandang ke depan mengadap masjid berlatar belakangkan KLCC sambil menyeka air mata. Aku menangis bukan sebab sedih, tapi sebab gembira dan terharu atas pengertian raya yang sangat berlainan dan unik kali ni.

Aidil Fitri 1429
Aku tersentuh dengan segala yang aku lihat dan alami sepanjang berada di HTAR dan HKL. Masa kat HTAR malam tu sebelum Pak Teh dibawa ke HKL bapak aku cakap "Cuba tengok berapa ramai yang beraya kat hospital atas sebab-sebab yang berlainan. Yang bekerja(nurse, maintainence kebersihan), yang sakit(pesakit-pesakit), yang menjaga ahli keluarga yang sakit, yang melawat..semuanya ada sebab masing-masing. Kenapa tak dak mana-mana NGO Islam yang datang menjenguk depa-depa ni pada malam raya? Selain dari pergi dari rumah-ke rumah untuk bertakbir dan bertahmid di malam raya, rasanya banyak lagi yang boleh dibuat untuk menunjukkan semangat raya." Aku mengiyakan kata-kata bapak aku. Aku sendiri pun tak pernah terfikir pasal benda camtu. Aku teringat yang aku pernah persoalkan (masa aku kat sana tahun 2003-2004) kenapa PMI UTM(Persatuan Mahasiswa Islam Univ. Teknologi Malaysia) tak pernah buat program selain dari program-program kerohanian sedangkan Persatuan Mahasiswa Buddha UTM dok buat program-program charity. Ibadah bukan setakat pengisian kerohanian. Rasanya dan NGO Islam kita perlukan reformasi dalam menunjukkan bahawa kita ambil peduli tentang golongan-golongan ini ketika yang lain sibuk bergembira. Insaf sebentar mengingatkan yang kami(aku, bapak dan ahli keluarga yang lain) tak pernah terfikir tentang benda-benda macam ni. Syawal 1429H ini menunjukkan kepada aku dan bapak aku erti Aidil Fitri bagi golongan-golongan yang aku sebutkan tadi. Semoga ada pihak yang memahami segala apa yang aku tulis di sini dan mula merancang untuk membuat kelainan dalam sambutan Aidil Fitri di masa akan datang.

Pagi raya tu aku teringat tentang mak dan adik-adik. Aku dapat rasakan kesedihan mereka beraya tanpa aku dan bapak. Namun aku sangat-sangat percaya bahawa mereka semua memahami apa yang berlaku di Klang dan KL adalah ketentuan Ilahi untuk kami mensyukuri nikmat telah dicurahkan selama kami hidup. Sekurang-kurangnya aku dan bapak masih sihat walaupun kami tiada di samping mereka. Tak macam keluarga Pak Teh yang diduga dengan cubaan yang besar ketika keseluruhan umat Islam bersedia untuk menyambut lebaran bersama keluarga tersayang. Raya kali memang benar-benar meninggalkan kesan kepada aku dan Bapak.

Aku cakap kat bapak aku "Bapak, kalau kita tak datang sini pun kita tak mungkin dapat beraya macam ni. Takut kita menyesal pulak kalau kita tak datang tolong depa." Raya 1429H menunjukkan pada aku pengorbanan seorang abang(bapak aku), pengorbanan seorang isteri (Mak Teh dan mak aku), pengorbanan anak-anak (Nana, Zakuan, Tete, Bah, Amin, Hanis dan Baby dan adik-adik aku) ketika dugaan melanda keluarga kami. Kesediaan mak dan adik-adik melepaskan aku dan bapak aku untuk pergi membantu dikala semua saudara-mara berdekatan Shah Alam telah pulang ke Pulau Pinang amat aku sanjung tinggi.

Aku dan bapak bertolak pulang ke Nibong Tebal jam 8 malam dan tiba lebih kurang jam 1.30 pagi 2 Oktober 2008 @ 2 Syawal 1429H. Sampai saja terus aku peluk mak aku sambil aku tahan air mata supaya tak menangis. Baru aku teringat yang aku tak beraya dengan bapak aku lagi.


Kesal
Aku, bapak, Mak Teh dan keluarganya serta rakan-rakan Pak Teh agak kesal dengan apa yang berlaku di HTAR sepanjang Pak Teh dirawat di sana. Kami terimanya sebagai takdir Allah S.W.T. Aku tak nak tulis apa-apa lagi tapi cukuplah sekiranya aku nyatakan yang ia bukan setakat jawapan Dr muda yang merawat Pak Teh, ia juga berkaitan dengan layanan yang diberikan oleh para jururawat di sana. Pun begitu, aku memahami segala kelakuan itu mungkin berpunca akibat kekurangan tenaga kerja, bebanan tugas yang dipikul dan perasaan bertugas semasa hari lebaran. Aku anggap ia bukan masalah di HTAR sahaja tetapi di seluruh negara. Malaysia memerlukan sistem kesihatan awam yang lebih baik sesuai dengan tarafnya sebagai negara yang bakal mengorak langkah menjadi negara maju menjelang 2020.

Ucapan Terima Kasih dan Selamat Hari Raya
Aku nak ucapkan jutaan terima kasih kepada semua kakitangan(nurse, doktor, maintainence), dan pesakit-pesakit di wad 8A HTAR yang banyak membantu Mak Teh sekeluarga. Terutamanya kepada doktor yang mengikut kami di dalam ambulan yang tidak aku ketahui namanya, nurse peramah yang jugak aku tak tahu namanya yang turut berada di dalam ambulan ketika dalam perjalanan ke HKL, driver ambulan dan attenden yang membantu Pak Teh, pakar anesthetic HTAR (doktor lelaki cina-bulat2 skit badan dia) dan doktor yang concern tetiba tuh.

Di HKL, ucapan terima kasih aku kepada Dr. Kanesh, Dr. Tan, Dr. Saffari, Dr. Kan dan semua doktor dan nurse dalam wad bedah neuro di IKTAR yang telah menyelamatkan nyawa Pak Teh. Terima Kasih. Terima kasih jugak kepada nurse di wad 4A, nurse di wad Acute Cubicle 4A dan kepada nurse di Neuro ICU IKTAR. Terima Kasih.

Terima kasih juga kepada rakan-rakan sekerja Pak Teh dari UiTM yang tak putus-putus datang membantu Mak Teh dan keluarganya semasa menempuh saat-saat yang sukar tanpa sokongan ahli keluarga terdekat. Prof Zaini, Uncle Kamal, Uncle Husni serta ramai lagi yang tak dapat aku tulis nama diorang sebab tak sempat berkenalan. Terima kasih.

Rakan-rakan Pakteh ketika di WMU (West Michigan University) dan ketika di Manchester turut datang melawatnya. Terima kasih jugak dari aku utnuk kalian.

Anak-anak muridnya yang turut datang melawat..terima kasih jugak untuk kalian.

Special thanks to
FADZILAH AZAM AHMAD (ASSOC. PROF.) or Aunty D dan hubby, Uncle Salim or SALIM PARLAN and their children. Terima Kasih kerana menjaga dan menggembirakan hati sepupu-sepupu aku diwaktu dugaan ini melanda. Terima Kasih banyak2 aunty D atas bantuan yang tak terkira banyaknya.

Terima kasih dan Selamat Hari Raya kepada semua yang aku sebutkan dan yang tak tersebut dan membantu secara langsung atau tak langsung.


Pak Teh
Abdul Halim Bin Mohamed Ibrahim (Assoc. Prof), Deputy Dean (Research & Quality) Faculty of Business Administration, Universiti Teknologi MARA. Adik kepada bapak aku. Dia no. 6, Bapak yang ke-5 dari 9 adik beradik.

Terkini
Setelah 10 hari Pak Teh dibedah, keadaannya semakin baik. Dia dah mula bernafas sendiri dan dah ada reaksi. Namun dia masih di wad neuro ICU.



Mixed Feeling...

Salam

I'm in Nibong Tebal..using my brother's lappy. Now the time is 10.18 pm..The night of Eid Fitri.

My sister in law and Hannah Humaira is here with us. Alhamdulillah..the baby is getting stronger everyday.

I'm typing this post with mixed feeling. I'm happy, sad, excited, frustrated, exhausted...

This is the first time Akmal is not here to celebrate Eid with us. Thousands of miles away from home. Yet he manage to get a taste of Raya in St. Peter.

This is the first Raya with a new family member..Hannah Humaira. She's here with us.

Today is exactly a year (in Hijr Calender) since Pak Teh warded in HKL. Now, he is fighting for his life again. Last year, we (my dad and I) were there..waiting in front of the operating theatre.

Since the last 2 weeks, I am confused. I am not sure whether I'm in love or not. (I now that some of you might try to throw up..I don't care..hehehehe)

Frustrated with one or 2 people won't harm me. But, since it involve my parents..I have the reason to be very angry at the time.

This year, I still get my duit raya. As expected, most of my family members prayed so that I'll be blessed with a good wife. Currently, I'm single and available..

I need a vacation..badly..

Selamat Hari Raya

Assalamualaikum W.B.T

Ucapan Selamat Hari Raya ini ditujukan kepada :

1. Semua Umat Islam dan para pembaca blog ini.
2. Rakan2 sekolah (SRK Methodist Nibong Tebal 90-95, SMKA Nibong Tebal96-00, SMK Methodist Nibong Tebal 96-00, Sekolah Menengah Sultan Abd Halim 96-00)
3. Rakan Matrikulasi Kolej Taj Mac 2001-2002
4.UTM Skudai 2002-2006
5.UiTM Pulau Pinang (senior dan junior yang mengenali ku Nov 2004-2007)
6. UiTM Shah Alam 2008-current
7. Staff Robert Bosch Power Tools Sdn Bhd
8. Jiran2 rumah sewa Anjung Kristal, Seksyen 7, Shah Alam

Ibu Bapa, adik beradik, saudara mara, sahabat handai, jiran tetangga....

Di hari mulia ini ku pohon ampun dan maaf..

o-o yer.

Sekali Lagi..

Selamat hari Raya Aidil Fitri.
Mohd Hafiz Safwan Md Rijani

New Member of My Family...Welcome on Board my Dear



My Dear Readers,

This is my niece. I'm Officially a Pak Cik (Uncle) from now on. She was born during the night of Nuzul Quran at 0354 Hours.









Hi sweetie. I'm your uncle. You can call me Wak Nang Safwan or Mamu Safwan (Wak Nang = respectable older person, Nang - LaNANG means man) (Mamu = Uncle).



It's 4 am....31st August 2009 - Warkah buat Ibunda dan Ayahanda



Salam Merdeka buat semua.

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Kebangsaan ke 52 kepada semua RAKYAT MALAYSIA terutamanya semua pembaca blog yang tak berapa dilawati sangat ini..hehehe



-------Kelahiranku------------

31 ogos adalah tarikh kelahiran ku..tanggal ini pada tahun 1983 jam 1.20 pagi di Hosp. Daerah Sg. Bakap, seorang wanita telah bertarung nyawa untuk melahirkan anak sulungnya. Anak sulungnya kini sedang menaip warkah yang sedang anda baca.

Kepada ibundaku, Pn. Hamidah Binti Sukaroo, anakanda ingin mengucapkan ribuan terima kasih kerana telah melahirkan, menjaga, menyusu, memberi pakaian, perlindungan, kasih sayang, pendidikan dan segala-galanya buat diriku. Maafkan anakanda kerana masih belum dapat membalas jasa ibunda yang tidak mungkin mampu anakanda balas sepenuhnya. Anakanda bersyukur kerana dilahirkan oleh seorang ibu yang solehah, yang taat kepada Allah S.W.T, suami dan keluarga juga seorang pendidik yang sangat berdedikasi terhadap anak didiknya tanpa mengira kaum dan agama. Terima Kasih Ibunda.

Kepada Ayahanda, En Md Rijani Bin Md Ibrahim, Anakanda juga ingin mengucapkan terima kasih atas segala2 yang telah ayahanda curahkan kepada anakanda. Anakanda bersyukur kerana telah dikurniakan seorang bapa yang sangat penyayang dan sanggup berkorban demi keluarga. Anakanda memohon maaf atas segala kesusahan yang telah anakanda lakukan kepada ayahanda dan bonda. Anakanda berjanji untuk berjaya dalam pelajaran dan seterusnya dapat membantu agama, bangsa dan negara kita.

Kepada Ayahanda dan Ibunda yang ku cintai, doakanlah semoga anakanda mu ini kuat dalam menghadapi segala cabaran hidup dan dijauhi dari segala musibah. Anakanda mohon restu ayahanda dan bonda untuk meneruskan perjuangan anakanda yang belum lagi selesai.

Salam Sayang daripada Anakanda mu

Mohd Hafiz Safwan Bin Md Rijani
Muhammad - Yang Terpuji
Hafiz - Penjaga/Pelindung
Safwan - Bersih, ikhlas


Fasting Month, Practical Training, Traffic Jam, Monsoon, Sebastian's Last Day

Assalamualaikum W.B.T.

I'm writing this post while listening to my father's voice reciting the Holy Quran. It is Ramadhan..Bonus month for the Muslims. Happy Fasting to all Muslim's.

Here in Robert Bo*ch, my industrial training is currently at its peak. High volume of job + one @#%$# (I'm really pissed of with this guy-from another department) made my day worst everyday. I'm trying to cope with everything but seems like it is still not enough.Sigh!!!.

Since Monday, the traffic jam was bad as the usual Friday.

Rain...Its raining everyday...Yeah...

Today is the last day for Sebastian Schaetzl. He is a trainee for the BPS (Bo*ch Production System) since March. He helped me and Yoke Mun (another trainee for BPS in MFG dept.) a lot. Tq my friend. I'll be replacing him starting next week. The 1st task will be the L33.....watta..watta.... Bye Sebastian..







Tagged - Not the OL Community...By Makcik Huda


This post written after being tagged by Cik Da (Altered already..Sori Cik Da). This is her blog. She is the best non-male friend I ever had. We both share the same birthday. We met during our years in UTM. Before that we were both from Kolej Taj (Sungkai) but never get to know each other. I knew that there are 2-3 more students of Taj which share the same birthday with me. One is Muiz, her classmate.

Ok..here we go.

1. Anda rasa anda hot?
Tak...walaupun saya gelap
(kebolehan menyerap haba yang lebih baik berbanding kulit cerah) tapi saya tak pernah hot. Kebelakangan ini saya
hot dengan orang kat dalam warehouse yang kurang ajar itu. Aku yang cool nih pun boleh jadik hot..ok..berbalik kepada persoalan itu..errr..sebelum saya jawab..hot tu hot kat ner tuh?..temperature? bentuk badan yang agak curvy? (Mak Hayam Gebuzzz bak kata azwan)? Hot Inside? suka makan Hot Plate?

2.
Upload gambar kegemaran anda.


3. Kenapa anda suka gambar ini?
Gambar sebelum adinda ku (Muhammad Hafiz Akmal - yang pakai smart tu) bertolak ke St. Petersburg untuk melanjutkan pelajaran. Tahun ini beliau tidak dapat bersama untuk beraya. Walaupun gambar ini kekurangan seorang lagi ahli keluarga ku (Adinda Ipar - Hasni), namun inilah saat yang paling mengujakan aku. Sedih kerana tak dapat membantu menyiapkan dia dengan apa2 (baju, kasut etc) tapi berbangga kerana dia mendapat peluang belajar di sana. Belajar rajin2 yer dik.

4. Bila kali terakhir anda makan pizza?

Entah..last skali bapak beli kat aku ngan Izzati satu pan medium size. 2 bulan lepas kot kalau tak silap


5. Lagu terakhir yang anda dengar.
Gersang - Masih Aku Terasa (petang tadi masa tgh sidai kain)


6. Apa yang sedang anda buat selain daripada selesaikan tag ini?
Memikirkan tentang kerja esok dan berchatting ngan Akmal

7. Selain nama anda sendiri, apakah lagi nama yang anda suka orang panggil anda?
Busu, Mat Pit, Aku tak suka nama2 tu asalnya. Mat Pit tu asalnya Mat Pit Pondan..(Refer my previous post Sekolahku Part 1)...lama2 jadik Mat Pit. Busu tu start dari F4 kat Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim.

8. Tag lagi 5 orang (tak bleh tag orang yang sama tau)
1.Fathi , (Budak Surau Kristal)

2. Bro Khalid , Khalid Abdul Mutalib (Ketua Kampung Kristal)
3. Jiyuu , Amanda Tahir

4.Bibik Aida, My Aunt
5. Dr. Ida n Hubby (Neighbours)


9. Siapa orang nombor 1?
Budak Qlate..Housemate ku di Shah Alam. Ex Housemate masa di UiTM Penang.

10. Orang nombor 3 ada hubungan dengan sesiapa?

Dunno..Last time she was with somebody. Oghang Tawau. kolej-mate when in UiTM Penang. Was the Secretary when I was the President of JPK Mutiara.

11. Kata sesuatu berkenaan dengan orang nombor 5.
Informative blog from a Doctor. A doctor with a passion. Good neighbour also. Thank you Kak sebab pinjamkan sangkar kucing tu.

12. Bagaimana pulak dengan orang nombor 4?
Sepupu bonda ku. Sebaya denganku dan kini bekerja di Intel. Mak Cik yang best. (panggilan Bibik tu pasal family side mak aku jawa tau..bukan bermaksud orang gaji tetapi makcik)

13. Siapakah orang nombor 2?
Ketua Kampung (tak rasmi tapi dipersetujui semua) Anjung Kristal, Seksyen 7 Shah Alam. Jiran yang best

Kalau nak jiran2 yang best silalah berpindah ke kawasan kejiranan aku. semua orang kat sana best2. To Cik Huda. I've done my job..

To all: have a nice days ahead. Cheers!!!!!!!!!!

Industrial Training...4th Week Review

Assalamualaikum

The last post was about my brother. I tried to write about my early secondary school life in SMKANT but I lost my eagerness when I recalled some of the thing that I don't want to remember. It is still in draft and I'll go back to it later...not knowing when it will be..hehehe

This post is about my Industrial Training in Robert Bosch Power Tools Sdn. Bhd.. It's been 4 weeks already. I am attached to manufacturing department as trainee along with 2 more trainees, Mr. Sebastian Schaetzl and Miss Chong Yoke Mun.

I had to travel 95km daily (46 & 49km)..RM10.90 for tol per day +RM 10.00 for fuel. Sigh..

That's the price that I have to pay (Actually my mom paid it all..THANK YOU MAK!!!).

The first week was Boring..So much waiting and waiting and waiting. Lost my HP..Good bye 0134749056

The second week was OK. There was a workshop for a certain line. Initially involve as observer. It will become my task starting in September.

The 3rd week was about helping the process engineer. Done some clerical work. Wondering around the production floor. 3 days MC due to injury.

4th week was HECTIC!!!!!!!! So much work to do.

Next week will be HELL particularly to the packing group. (I'm one of them)




Muhammad Hafiz Akmal Bin Md Rijani





Dia adik aku yang no. 4. Dilahirkan pada bulan April 1990, dia lahir lewat 16 hari sampai mak aku kena transfer dari Hosp. Sg. Bakap ke Hosp. Bersalin Pulau Pinang. Disebabkan dia yang paling muda maka dia di panggil adik (lepas tu sorang lagi pulak keluar 8 tahun selepas itu).

Kami sekeluarga berbangga la ngan adik, sebabnya dia ni ada unsur2 kejutan dalam result exam dia, UPSR dia dapat 4A 1 B, PMR 7A 1B dan SPM 8A, 2B. Walaupun tak perfect tapi dia dah cipta rekod dalam family aku nih. Setakat nih pencapaian akademik tertinggi dipegang oleh dia.

27 Jun lepas, adik berangkat ke St. Petersburg untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang Marine Engineering. Perjalanan selama 20 jam (12 jam KL-Frankfurt, 4 jam transit, 6 jam Frankfurt-St. Petersburg) dan perbelanjaannya ditanggung oleh MARA.

Aku harap dia belajar dari kesilapan aku dan tidak mengulanginya. Huhu..suasana penuh emosi di KLIA ketika menghantar dia ke sana.

Sekolahku - Part 3

I'm in Nibong Tebal, listening to some Japanese music from Naruto Shipuuden soundtrack. I'm here for friends wedding. Ahmad Faizal n Rijalur's

Something about my environment:

Dalam taman perumahan tempat aku tinggal iaitu Taman Berjaya, terdapat satu kelompok budak2 yang lahir pada tahun yang sama terutamanya di lorong rumah aku. Bermula dari K-Own(Khairul Adzlinda Md Akhir), Fareez (Khairul Fareez Hanafi), Yani (Izyani), Rijalur (Shidin), Fazriq(Fazriq Roselim), Aku (Mohd Hafiz Safwan), Bijam (Azam), Boy (Shaherman), Faizah, Yazid, Amelia dan 'Od (Fitri). Antaranya termasuklah Ahgar yang tinggal di taman bersebelahan (sekarang dah satu taman dah). terdapat 3 kumpulan kanak2 iaitu yang lahir pada 1982 (Alan, Ba'I) , 1983 (yang aku dah sebut tadi) dan 1984 (adik aku dan rakan2 termasuklah adik fazriq yang cun..hehehe)

Kehidupan kami semasa kecil diwarnai dengan musim2 sukan yang menarik. Gasing, Layang2, Badminton dan bola sepak. Pengaruhnya tentulah kemenangan Piala Thomas (1992), Kickers (kartun) dan permainan popular di kedai Yishun (gasing dan layang2). Zaman kami membesar bersama2 agak menyeronokkan. Mungkin tak sehebat kanak2 kampung tapi pada aku cukup untuk aku imbau kenangan manis bersama2. Kini ramai yang telah bertukar status dari bujang kepada telah bertunang atau berkahwin. Kepulangan aku kali ini adalah untuk meraikan sorang lagi sahabat iaitu Rijalur.

Kumpulan kanak2 sebaya ini dipecahkan lagi kepada 2 sekolah rendah iaitu SRK Methodist N. Tebal dan SK Nibong Tebal (SK Ninja Turtle). Aku, Fareez, K-Own ke methodist dan yang lain2 ke SKNT. Perbezaan ini tidak menyekat aktiviti petang kami. Adakalanya kami masuk kelas tuisyen yang sama. Disebabkan persamaan umur inilah aku selalu dibanding2kan ngan budak2 lain..sebabnya aku malas.

More about sekolah rendah:

Fareez merupakan anak kepada pasangan pakcik Hanafi dan makcik Salmah. Makcik Salmah seorang guru yang mengajar di SM Methodist bersama2 mak aku. Ini menyebabkan kami mempunyai sedikit persamaan. Fareez sejak darjah 1 berada di kelas Biru. Masa tu SRK Methodist takdak class streaming, itulah kelas dari awal darjah 1 sampai habis darjah 6. Aku ingat lagi rupa kanak2 dia nih. Rambut kerinting, badan macam gempal tapi sebenarnya tak gempal mana pun. Seingat aku dia orang pertama bawak basikal mountain bike gi sekolah masa darjah 6. Sejak kecik kami pi sekolah sama2. Kadang2 jalan kaki..kadang2 naik basikal. Sebelum pi sekolah kami selalu beli popia kat ada makcik sorang tu..dah arwah dah makcik tu pun. Kadang2 beli nasik lemak kat dia. Persamaan kami juga adalah pada mak kami. Keduanya cikgu dan kedua2nya kontrol kitorang dengan tegas. Biasa laa anak cikgu..

Dalam kelas Merah, terdapat 2 orang adik beradik yang lahir pada tahun yang sama tetapi tidak pada tarikh yang sama. Ahmad Nazri Abd Rahim dan Ahmad Faizal Abd Rahim. Keduanya2 merupakan pelajar melayu yang dapat 4A dalam UPSR darjah 6. Depa ni memang pandai..tak pi tuisyen langsung tau. Ahmad Nazri bersifat protective terhadap adiknya dan begitu juga dengan Ahmad Faizal. Depa ni pulak bersaudara dengan cikgu Khatijah Babjan (guru kelas pemulihan). Aku pulak dah macam penghuni tetap kelas pemulihan tu walaupun aku tak perlu masuk kelas tu.

Rathika Rajendran ialah salah seorang pengugat kedudukan ke-3 dan ke-4, selalunya fight2 ngan rakan2 lain seperti Nazri, Faizal, Bard (amirul akhbar), Suganthi, Hanizah. Aku pulak selalunya dok dalam league kedudukan ke-9. 10 ke atas tak pernah dapat. Tak pernah marah..seingat aku laa. Tapi dia memang pandai. Banyak kali tolong bagi aku tiru kerja rumah..hahahaha. (Can you still remember it ika?)

((I'll relate them in another story after this))
Kenangan di sekolah rendah memang manis. Banjir selalu melanda. hehehe..Banjir pertama dalam sejarah aku di sekolah tu adalah ketika di tahun 1 dan berterusan sehingga ke tingkatan4. Ingat lagi saat hujan mencurah2..sampai satu tahap loceng kecemasan dibunyikan..banjir selalunya tak lebih paras lutut (masa darjah 1 pakai seluar pendek..tu yang aku ingat tu)..bila air naik kami akan bukak kasut, angkat kerusi letak atas meja dan tunggu air naik. Masa tu tak boleh keluar. Nak pergi tandas pun tak boleh (sebab tandas pun tenggelam). Sekolah akan tutup awal jadi kami semua suka. Time darjah 3 kot..dah lama tak rasa banjir..air baru sampai kat koridor, Kishok ngan Pak Ali dok scoop air guna penyodok sampah (diperbuat dari tin minyak masak 4 segi yang dipotong 2 tu) masuk dalam kelas untuk membantu kelas banjir dengan cepat..

Guru2 kelas Merah memang aku ingat sangat. bermula dengan cikgu Junaidah(Darjah 1), Cikgu Rafeah (Darjah 2), Cikgu Suzana (Darjah 3), Cikgu Sakrapany (Darjah 4) dan Cikgu Ooi (Darjah 5 dan 6). Antara guru lain adalah seperti Cikgu Md Dali (Kemahiran Hidup), Cikgu John Fernandez (English, Music, Moral), Arwah Ustazah Azmiah, Cikgu Umi, Cikgu Junaina(music), Cikgu Mira Balkis (Music), Ustaz Rahim, Cikgu Md Zain(Pusat Sumber), Cikgu David(PK), Cikgu Ahmad Khairuddin(guru besar), Cikgu Syeikh, Cikgu Salina(KH), Cikgu Norhashim (BM)dan cikgu Khatijah (pemulihan)

Mereka2 inilah insan yang telah membentuk kami untuk menjadi manusia..bukan untuk jadi pandai tapi untuk me'manusia'kan kami. Persekitaran sekolah yang positif juga membantu kami untuk memahami tentang kaum2 lain. Pelajar Cina dan India tak kekok masuk kelas agama time cikgu moral tak datang. Pelajar melayu tak kekok dalam kelas moral waktu ustazah atau ustaz tak hadir atau sibuk..persekitaran yang ideal..oleh itu aku memang menyokong sekolah satu aliran.

Aku kenang kisah2 masa sekolah rendah sebagai kenangan termanis..Yang tak dapat dijual beli. Yang tak dapat ditukar ganti.


*Next post will be about SMKANT

Tanjong Malim...30 Mei 2009

30 Mei 2009. Perjalanan ke sebuah kisah silam.

Mac 2001:
Selepas 2 minggu dapat result SPM, aku ditawarkan untuk menyambung pelajaran di Pusat Matrikulasi Kolej Taj. Sebuah kolej swasta yang diberikan kepercayaan untuk mengajar pelajar matrikulasi bawah Kementerian Pendidikan. Kolej tersebut terletak dalam kawasan Trolak Country Resort, Sungkai Perak. Nama tempat tu saja dah buat aku tawar hati untuk ke sana. Namun, setelah mendapat 'petunjuk' aku menerima tawaran tersebut dengan hati yang terbuka. Kawasannya boleh tahan cantik cuma ketika itu tempat tu agak jauh dari bandar. Bandar terdekat ialah Tanjung Malim (lebih kurang 20-30km dari kolej). Pekan 'koboi' Sungkai memang dekat tapi takdak apa2 sangat. Slim River pun dekat jugak tapi tak se'meriah' Tanjung Malim. Setahun di sana membuatkan pekan tersebut seperti menjadi sebahagian daripada kisah dalam 'buku' hidup aku. Setahun itulah yang mematangkan diri aku. Setahun itulah antara yang terbaik dalam hidup aku. Setahun itu jugalah yang membantu aku untuk jadi siapa aku sekarang meskipun sijilnya tidak lagi berguna untuk aku. Aku tinggalkan Sungkai pada Mac 2002 dan tak pernah lagi kembali melainkan sekali sekala singah di Slim river sebab Bas Era Mesra selalu berenti rehat kat situ.

30 Mei 2009

Aku bangun lambat gara2 melayan movie yang tak terlayan. Setelah bersiap-siap, aku bertolak dari Shah Alam pada jam 1.40 ptg dengan menaiki motorsikal adik aku yang botak tayar belakangnya. Singgah di Shell Seksyen 9 untuk minyak dan kemudian meneruskan perjalanan menggunakan GCE (Guthrie Corridor Expressway). Perjalanan agak menakutkan bagi aku yang tak pernah guna GCE naik moto. Jalan motor tu pulak lebih baik dari di Federal Highway..lebih luas tapi ada beberapa turn yang agak kecik. Berhenti di Rawang untuk isi minyak lagi sekali..tinggal 3/5 tank jer tinggal sebab full throttle sejak dari Shah Alam.

20km terakhir
di kilometer 411.2 arah utara PLUS, moto tetiba rasa goyang..ketika itu aku sedar yang tayar pancit. cepat2 berhenti untuk tgk keadaan tayar yang dah sememangnya botak. Masa tu aku tak dak opsyen lain melainkan meneruskan perjalanan berbaki 20km lagi. Aku keluar di exit Tanjung Malim dan segera mencari kedai moto. Dalam dompet masa tu cuma ada 10 ringgit. Nasib baik foreman tu bawak aku gi Tanjung Malim untuk cucuk duit di sana. kopak RM55.

Bila aku masuk jer pekan tanjung malim tu (masuk ikut jalan lama, lalu jambatan Sungai Bernam) serta merta kenangan silam menerjah kembali ke dalam kotak memori aku. Bundle tanjung malim itu masih di situ, pasar malam, CC tempat aku pernah overnight sebab main Starcraft. KFC tempat makan ramai2 ngan membe2. Stesen bas yang selalunya sibuk ngan bas2 usang dan bas ekspress ke KL dan Ipoh..sayang cendol kat telekom tu dah takdak. Jalan keretapi yang dulunya ada pagar lintasan tapi sekarang ni dah sekat jalan lama tu. Yang menghubungkannya hanyalah satu lintasan kecik untuk pejalan kaki, basikal dan motosikal. Bahagian pekan yang terpisah tu kelihatan mati. arked tempat makan kat situ dah tak meriah. masjid di tepi rel keretapi tu masih di situ. Aku berbuka puasa hari pertama ramadhan tahun 2002 di masjid tu kerana terlepas bas gara2 lama sangat merayau kat pasar ramadhan Tanjung Malim.

Pekan ni ada seribu satu nostalgia buat aku. Jambatan Sg. Bernam tu tempat aku dan rakan2 nampak 'sesuatu' jam 2 pagi. Satu2nya port lepak di pekan itu ialah Pasaraya Angsoka yang kelihatan seperti pasaraya kecil tetapi besar untuk tempat seperti itu. Memandangkan Upsi terletak betul2 di tengah pekan, ia menyebabkan kesesakan lalulintas yang agak teruk suatu ketika dahulu. Namun setelah jalan utama tersebut di sekat oleh landasan keretapi, ia berjaya mengurangkan kesesakan sebab ada jalan lain dibuat untuk menjadi laluan utama untuk masuk ke pekan itu.

Rata2 penduduk di situ peramah. Tak susah untuk bertanya apa2 ataupun untuk meminta bantuan. Perjalanan aku kali ini adalah untuk memenuhi undangan walimatul urus seorang sahabat lama iaitu Adzuan Fahmi atau lebih aku kenali dengan nama Bulat. Rumah dia terletak berhampiran dengan pintu belakang UPSI dan dahulunya pernah dijadikan asrama sewa untuk pelajar perempuan UPSI. Undangan ini aku paksa diri aku untuk penuhi sebab nostalgia lama dan mengenang jasa mak ayah dia menjemput kami beraya aidil adha di rumahnya. Setelah lebih 7 tahun, aku kembali ke rumah itu..huhu..

Sebelum pulang aku gi ziarah seorang lagi sahabat. Aini Yusnina. Dia ni satu kelas ngan Bulat..depa nih budak sains hayat manakala aku pulak budak sains fizikal. Kenduri Aini ialah hari berikutnya (31 Mei 2009). Memandangkan perjalan tadi amat meletihkan aku ambil keputusan untuk tidak hadir dan hanya ziarah untuk ucap selamat. Sebabnya aku dapat kad dan alang2 sampai dekat rumah dia terus singgah jer laa..

Aku puas hati walaupun letih dan ter'kopak' akibat tayar..Nostalgia BEb

About my Quiz in FB (How Well Do You Know Me?)

Below are the excerpts taken from 'How well do you know Mohd Hafiz Safwan?' quiz in facebook. Answers with a tick on the right side is the correct one.

1) The nickname 'Busu' is because...
a) I'm the youngest in my family
b) Someone said that I look like Ahmad Busu
c) Given by my grandma
d) I want to have a cheeky nickname
e) Not in the list

Hezrin Hezrizal Bin Abdul Manaf a.k.a Manap F5 of Pendeta 1999 said it during my first day in Jenan.

2) My D.O.B (Date of Birth)
a) 31 August 1983
b) 31 August 1984
c) 31 August 1985
d) 1 September 1983
e) 25 December 1985

1.20 a.m Hospital Sungai Bakap, Seberang Perai Selatan.

3) How many Secondary school I've attended
a) 2 (SMKANT,JENAN)
b) 3(SMKANT,SMKMNT,JENAN)
c) 4(SMKANT,SMKMNT,SMKSN,JENAN)
d) 5(SMKANT,SMKMNT,SMKSN,SMKTAR,JENAN)

2 years in SMKANT, A year in SMK Methodist Nibong Tebal and 2 more years in Jenan, Jitra Kedah.

4) When was my first crush?
a) 8 years old
b) 12 years old
c) 15 years old
d) 18 years old
e) 6 years old

Faezah Nor. I told you guys in the previous post..search it for yourself.

5) How many girlfriend did i have since I was born until now
a) 2
b) 4
c) 3
d) 5
e) 1

Only 1...lasted only for 1-2 month. The first..and hopefully won't be the last..i'm working on it.

6) How many Universities and college that i've attended
a) 1 Univ 1 Col
b) 2 Univ 1 Col
c) 3 Univ 1 Col
d) 4 Univ none Col
e) 5 Univ 1 Col

Kolej Taj, Trolak Country Resort (Mac 2001-2002)
UTM Skudai (Julai 2002-2004)
UiTM (Penang) (November 2004 - 2007)
UiTM (Shah Alam) (December 2007 - 2010)
Penang n shah alam is the same..they were under one management.

7) I wanted to become a ...........since I was 6 till 15
a) Doctor
b) Male Nurse
c) Air Force Pilot
d) Lawyer
e) Fireman

Yeah!!..until I received the offer to go to Jenan to be in Technology class.

8) I wanted to be like 'him' since I was in primary school. 'Him' referred to?
a) Rashid Sidek- Badminton Player
b) A doctor at Klinik Bakti-Doctor who circumsized me
c) Dr. Mahathir - Prime Minister
d) Leftenan Adnan - National Hero
e) Dr. Hamid Arshat - Gynaecologist

I always watched him in TV. I only know that he is a doctor..but don't know his speciality. My mom wrote in my school project that my ambition is to be a qynaecologist. That is when I knew who he was.

9) I currently riding ................. .
a) Honda Wave 125
b) Yamaha Lagenda 110Z
c) Yamaha 125ZR
d) Honda EX5

PGR 9746

10) I was a teacher at 6 schools but never taught this subjects
a) Agama Islam, Moral, Seni Lukis
b) Pendidikan Jasmani, Kajian Tempatan, Pemulihan
c) Pendidikan Sivik, Bahasa Arab, Teknologi Maklumat
d) Bahasa Inggeris, Matematik, Sains,
e) Muzik, Kemahiran Hidup, Bahasa Melayu

Svik- new subject, Arab - Afraid I might teach jawi and ask them to recite the word in arabic manner.. Kombiuter 'adalah sa-buah alat 'ei letrik* , Teknologi Maklumat- Most teachers for this subject is male...they don't get pregnant.

11) I wasn't into sports but I did represent SMSAH(Jenan) in...........
a) Petanque and Boling Padang (less energy sport)
b) Bola Keranjang (no reason)
c) Sepak Takraw (because the other player was sick)
d) Taekwondo (Because I suit the category)
e) Bola Tampar (I can dig well)

Jitra open, bantam weight, 3rd place.

12) Place of Birth, Hometown, Currently in
a) Teluk Intan, Ipoh, Nilai
b) Nibong Tebal, Sg. Bakap, Kuala Lumpur
c) Sg. Bakap, Nibong Tebal, Shah Alam
d) Georgetown, Jawi, Klang
e) Alor Setar, Jitra, Ipoh


13) I'm mix of what?
a) Jawa, Chinese, Indian, Burma, Malay
b) Malay, Indian, Bugis, Chinese
c) Bangladesh, Pakistan, Jawa, Chinese
d) Minang, Chinese, Malay, Caucasian

Mom's side: Jawa, chinese (my grandmothers mom)
Pa's side: Burma (Ibrahim Burma, my grandmothers father), India (My tok wan's side), Malay (My grandma side)

14) I Never was a ............................
a) Abang Kantin (???)
b) Cikgu (hihi)
c) Baby sitter (for money)
d) Clinic attendent (helper)
e) Motivator (hoho)

I've done it for free

15) Favourite Colour, Favourite Food, Favourite Drink
a) Cyan, Nasi Ayam, Milo Ais
b) Red, Nasi Goreng USA, Teh Ais
c) Green, Lamb Chop, Ais Kosong
d) Red, Nasi Campur Hakim, Orange Juice
e) Blue, Ikan Keli Bakar, Carrot Susu

Blue, Ikan keli bakar, carrot susu...favourite

Berkenaan Aktiviti di Kampung Halaman

Aku di Nibong Tebal, Pulau Pinang.



Pulang dari Shah Alam semenjak hari Rabu, 29 April yang lepas. Alhamdulillah, aku berjaya memperbetulkan kepala hotak aku sedikit yang semakin serabut walaupun exam telah tamat beberapa hari sebelum aku balik.

Sampai jer di rumah petang itu, aku melantak nasi beriani yang bapak aku beli kat Tajuddin (Little India, Penang)..sedapnya tak terkata (mungkin disebabkan oleh sejumlah dadah jenis morphine & derivatives yang terkandung di dalamnya akibat penggunaan kas-kas yang berlebihan).


Esoknya(Khamis) pagi2 lagi aku gi hantar parents aku ke airport Bayan Lepas sebab depa ada lawatan sambil belajar ke Padang dan Bukit Tinggi di Indonesia. On the way balik singgah kedai Bik Niah dan ke kampung jumpak embah..gila lama betui tak balik aku nih sampai depa boleh kata aku makin tembam. Ni rasanya effek rambut baru aku nih laa..aku timbang berat badan aku lepas tu dan aku dapati tiada peningkatan berat badan langsung..maintain jer sejak tahun lepas.


Jumaat, Atemal (adik no 4 yang tengah dalam kursus persediaan di MIAT) balik. Aku buat bihun sup..tapi tak habis makan...sebab tawar. Aku namakan Bihun Sup Sihat!!!

Malam tu kitorang supper ngan kambing. Paman No (adik bongsu mak aku) belanja aku dan adik2 makan kambing kat Kg. Pelet, Penanti. Aku ngan Emi makan lamb chop dan malam itu aku melelapkan mata kui 5 pagi.

Pemakan kambing..Izzati dah juling2 mata nak makan kambing. Atemal dengan rambut Noh Hujan yang akhirnya dipotong

Ahli Mesyuarat Kambing. Pembelanja malam itu adalah Paman No (Mr. Hussin Sukaroo - baju merah, Terima Kasih tak terhingga... Bebiri Potong itu sangat sedap!!!!)

Lamb Chop yang berakhir di dalam perutku malam itu.


3 drpd 4 orang yang makan lambchop malam itu ialah aku, Emi dan Pak Usu..Cayalah biri2


"Kalau tak habis takpa, pass kat abang Beef Steak tu," Emi cuba mengayat isterinya selepas tertarik ngan beef steak itu. Dibalas Hasni dengan " Takpa bang, boleh habis punya...Bukan sorang ja yang makan ni tau..Ni kat dalam perut nih pun nak makan tau,"


Nina(sepupu) dan Hasni dengan Beef Steak mereka. Order terakhir malam itu.


Sabtu aku menggegaskan diri aku untuk membuat kerja2 fotografi aku. Kamera terpaksa pinjam Cikgu Latif punya sebab yang kami punya bapak aku bawak gi indon. EOS 350 itu menjalankan tugasnya dengan baik walaupun motornya sudah mula kedengaran kasar. Shutter pun bunyik kuat gila. Kepada pasangan pengantin Novy & Ben (Taman Rantu Damai 2 Mei 2009)...Hangpa memang sporting. (Tiada gambar yang dapat ditunjukkan sebab aku pulangkan kamera tu terus)



Sabtu malam, disebabkan kanak2 2 orang nih tak makan tengah hari sebab aku tak dak dan sebab atemal terlalu kenyang makan roti canai yang aku beli pagi tu..aku bawak depa gi parit buntaq makan kat KFC.


Ahad tu mak bapak aku balik..gi amik kat airport ngan Izzati. Singgah makan di Kassim Mustapa Seberang Jaya..How yeah..Nasik Kandar!!!




Isnin..nothing much..basuh baju, basuh pinggan..beli lauk..tu jer laa.




Tahniah buat Ahmad Nazri Abd Rahim(membe sejak darjah 1) kerana telah menerima ahli keluarga baru iaitu adik ipar(sama kes la kita..adik kawen dulu). Tahniah kepada Ahmad Faizal Abd Rahim(adik kepada nazri dan jugak membe sejak darjah 1) kerana telah bergelar suami. Tahniah daripada aku dan keluarga aku untuk hangpa sekeluarga.

Saja tgh boring dan tgh jiwa2 skit.



Entah!!!


namun sesuatu yang pasti..I'm missing someone..sapa tuh?..

((Kepada para pembaca..penulis masih lagi cuba defrag kepala hotak dia..harap faham keadaan semasa beliau yang kini tgh kusut memikirkan tentang masalah2 dalaman negara dan masyarakat yang kini menghantui sebahagian besar penduduk Malaysia))





A True Story..Christian - The Lion

I was blog hopping..went to MM's blog and found this..so I decided to share it with you guys



Awwww!!!!!...the song was one of my favourite..Armageddon sound track 1998

Short of Engineers?

Short of Engineers? Really???(I sounded like Kyle Broflovski from South Park)



The Star,Monday April 20, 2009

Malaysia short of engineers


PETALING JAYA: Malaysia is facing a shortage of engineers, which will impede the country’s development, said Institute of Engineers Malaysia (IEM) president Prof Datuk Chuah Hean Teik.

He said there was a need to train more engineers before the situation became critical, adding that the country would need about 200,000 engineers by 2020.

Currently, there are only 60,000 engineers in the country, Prof Chuah said.

“We should plan ahead and not wait until there is an acute shortage,” he said after IEM’s 50th anniversary dinner and awards night at One World Hotel here on Saturday.

He urged parents to encourage their children to consider engineering as it was a stable career and, additionally, would enable them to branch into other sectors.

“Students who pursue engineering are taught to think analytically and critically.

“This kind of training provides them with skills to go into other careers such as banking, teaching and management,” he said.

At the dinner, former Works Minister Datuk Seri Mohd Zin Mohamed was made an IEM Hono- rary Fellow.

The IEM 50th Anniversary commemorative stamp and first-day cover were also unveiled at the dinner and will go on sale today at post offices nationwide.

(thestar.com.my - or go to http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/4/20/nation/3729357&sec=nation)

Sekolahku...Part 2 - More about the kids

I went through the previous entry and it helps me to remember more about my premier school time. So I decided to write more about it.

Premier School
I am not the 'scorer' type and I never was in 'Top 3'. I never had my homework done. And for the same reason Miss Suzana Teoh brought me, Kishok Kumar, Shashi Kumar, Pak Ali, Hassan ( who have a twin brother(Hussin)in kelas Kuning) to the Headmaster's Office. We waited there for about half an hour before we went back into the class without seeing him. Lucky Mr Ahmad Khairuddin was not around at that time. That was during standard 3. I remember getting 4th place in the class during S4 and was given 'Hadiah Galakan'. The present was to encourage student like me to get into top 3 but it never happen.

Jothi and Sui Li seems to be so perfect. They always competed each other and both managed to get 100% in Mathematics almost in every test and exam(Which I found to be very impossible to achieve). Sui Li came from a family which played very important role to the school an the town. Her late father was the councillors of the MPSP. The hall of the school was named after her grandfather(corrected) Ooi Kar Seng. Mdm Ooi (her aunt was our class teacher) were one of the best teacher in school. There were no sense of competing for other students in the class except for Sui Li and Jothi. Seems to be so impossible to be in par with both of them. Both were the best of all and both were beautiful and smart..A combination that you wish to have it for yourself. In my case not the beautiful. Handsome will be enough...hehehehe

The boys were very naughty. Pak Ali was the worst of all. But I can't remember why he didn't join us to fight with Hanizah and her mom. Hanizah joined us during S4. She came from SK Ninja Turtle and at that time..the gender war had already begun. We used to call her carrot (I don't know where we get that) and her mother(which always came by during recess) joined the war and called us lipas. The war between us (me, Ahmad Nazri, Amirul Akhbar, Ahmad Faizal and Swizaidi Vs Hanizah, Hazirah, Fazlina and others) was so long and it lasted till we were in S6. I fought with Jothi one day..That was during S6. But I can't recall the issue clearly. She threatened to tell my mom(she was teaching in SM Methodist..SRK and SM was in the same compound and share the hall and canteen) about me. I told her "If you want to I can call her now," and she just stood there..looked at me and left. I was like..."Huih, lucky me, kalau dia bagitau mak aku mati laa aku malam nih".

My mom was over protective. I can understand why. She just don't want me to be influenced with other naughty kid. She won't even allow me to talk to my friends via phone. They'll kill the line if they hear my mom's voice. I was in the house one day and David came by all the way from Sg. Bakap to meet me. My mom opened the door and said "Safwan tak dak," and then slammed the door. Poor that kid. David joined us starting S4. He was from KL and have the KL accent. He don't even know how to speak Tamil and couldn't get along with other Indian boys in the school. It took him quite a while before the boys can be friend with him. We were mean(judging from my nickname) at that time and called him names like "Tosai" and "David Arumugam" but he never get angry with us.

Shashi was the quite Indian Boy in class. Always get along with Kishok and Tinesh Kumar. Tinesh always proud of his name because it sounded like Teenage + Mutant Ninja Turtle. We even call him by singing the opening song of TMNT. There was a boy named Azran who always skip schools. One day he came and Pak Ali found 3 copies of Playboy magazines in his bag. He told him that that was his brother's and he wrongly took his bag to school. The boys take turns to look at the mags and probihit me from joining them because they were afraid that I might told the teacher about it. I only know about that the next day when Md Zin told me all about it.

Me, Amirul, Nazri and Faizal tried to teach Eswari, Suganthi and Rathika(I think there were others but I couldn't remember clearly) to read Jawi. We even teach them to recite the Kalimah Syahadah (muslim's declaration of faith) to them..Amirul was the guru besar and others were teachers to them. There were no intention of influencing them to be a muslimah. It all started when Eswari was curious about the arabic letters. We teach her and in return she teach us how to write some tamil letters. The 'school' was never achieved the goal..hahahaha.

There were 'racial war'. We fought in a rubber band 'lastik' during S3 and the war was between Malay and Indian Boys. Tan Meng Ghee joined the Malay side and Tan Chee Boon joined the Indian side. Both parties suffered bruises and Tinesh got a hit right to one of his eyes. Meng Ghee's elder brother is Meng Hui. Both were like taiko in school. Meng Ghee seems to have all the money he needed. He always have at least 10 ringgit in his pocket every day and always be very generous to us. I remember one day that I forgot to ask my mom for my money (RM1 per day...It started with RM 0.50 during S1) so I asked him to lend me his money first. He gave me a ringgit and the next day, he just tell me.."Takpa la..takpa..tapaiyah bayar,".

Chee Boon was from Sg. Bakap. He came to school every day with his 'serabai' face as if he was not taken his morning bath. His Chinese accent was so thick that he uses the word 'aku' instead of 'saya' to the teachers.

Amirul Akhbar Bin Amir was considered as the boys leader. His name really show who he was (Amirul means Leader, Akhbar means Big..he was the biggest of all). One day Kishok pull his chair off when he want to sit down. His head hit the chair's edge and we all were froze. Kishok then realise that he made a mistake and try to apologize. Amirul just hold his head and started to shed tears. I know that it hurts like hell but to see that Amirul shed tears was like IMPOSSIBLE.

There were other kids in kelas Kuning and kelas Biru that I remember very much. Deepashini, Brandon, Khairul Fareez, Kartigaayan, Clayton, Nur Baiti and Jamiah were in the blue class. Badrul Zaman, Zulkarnain, Uma were in the yellow class. Brandon was the top extrovert person in the school. He can made friends with all the students and never get involved in any 'war'. The Malays respected him because he was circumcised when most of us were not 'yet'. It happened one day when he wanted to join us chatting about explicit thing and the boys asked him to back off because he 'belum sunat'. He then said.." Eih..aku sunat laa,". They said he is a liar and ask him to prove it. So he did it. I was not there..I mean I don't looked at ' his'. I stayed outside the toilet and the malay boys inside there were like "Betulah dia dah sunat," I wasn't circumcised yet at that time. He and Karthik (Karthigaayan) were like brothers in the 'previous life'. Both were 'gila2' and love to crack jokes and play pranks. I remember seeing both of them playing infront of the class when Cikgu Syeikh was sleeping during the moral class.

More to come
P/s: Schoolmates from SRK Methodist Nibong Tebal, class of 1995 who read this post are encouraged to write more about it or to correct anything. Let the door to the past opened so that we can look back and laugh to this priceless pieces of memories.
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin