Hafiz Safwan Thought That...

A thought of my self.."Be civil to all; sociable to many; familiar with few; friend to one; enemy to none." Benjamin Franklin

Pages

There was an error in this gadget

Motivasi diri... Bagaimana sekeping kertas dan sebatang pen mampu membantu

Setiap manusia akan ada ketikanya dia berasa sangat tidak bermotivasi...
Ada banyak sebab2 untuk nak jadi 'down'. Antaranya :
1. Baru lepas clash daaa
2. Kena marah ngan boss...walaupun kekadang tu bukan salah dia pun..
3. Terdapat beberapa rentetan peristiwa yang mewujudkan situasi seperti 'Sudahlah jatuh, ditimpa tangga pulak tu'. 
4. Dan sebagainyalah...(pandai2 lah korang)

Tipulah kalau aku kata aku tak pernah bersedih. Tipulah kalau aku kata aku tak pernah mengalirkan air mata. (Dalam hati gua ada taman jugak beb)

Cuma kadang2, kita perlu sedar bahawa sedih dan tidak bersemangat itu boleh menghancurkan kita. Tanpa kita sedar..melayan perasaan sambil mendengar lagu2 tangkap leleh itu adalah suatu perbuatan yang tidak baik untuk MASA DEPAN. Buang Masa.... apatah lagi ketika di saat anda sedang melakukan sesuatu yang penting untuk masa depan anda..seperti sedang melalui final exam..lagi seminggu dekat UPSR..(hehehe)


Pengalaman paling perit adalah pada bulan puasa tahun lepas. Tanpa sedar, aku hilang kawalan terhadap kemarahan aku...dan akhirnya... (hmmm i think i should stop here...let's just say that I'm not in my best condition at the critical time of my life).

Pada ketika tu, aku kena siapkan eksperimen aku yang dah lama tertangguh. Aku ada beberapa test yang aku perlu prepare. Dan aku juga seorang peer tutor untuk fakulti yang mana pada malam hari kejadian tu aku ada kelas untuk diajarin.

Cara aku motivate diri aku adalah dengan berulang kali berkata pada diri sendiri - " do...or die,"

Buat...atau mati...

Beri pilihan pada diri sendiri..nak buat ka tak nak buat?..kalau tak mau buat baik mati saja...

Pada masa yang sama..berfikir secara objektif... Aku tak nafikan yang agak susah...tapi 'do or Die' kan...so..kena buat jugaklah..
SUSAH....tapi TAK MUSTAHIL

(Waktu tgh down tu...tetiba nangis..tetiba rasa nak tumbuk pintu...tetiba rasa cam nak nek moto laju2....normal la tu..tapi ingat...kena berfikir secara objektif)

Susun kepala otak hangpa ikut keutamaan.. Ok.. maksudnya di sini. Ketika Allah sedang uji kita dengan beberapa cabaran seperti keadaan saya yang saya dah describe kat atas tu, fikiran kita akan serabut.

Jadi..untuk membantu menyusun kepala hotak yang serabai tu, sila segera dapatkan sehelai kertas dan sebatang pen atau pensel.

Contenglah apa korang nak conteng.. tapi...mestilah berkaitan dengan CABARAN2 yang perlu anda hadapi.

cthnya:

CABARAN 1: Perasaan Sedih, kuciwa, marah, terkilan (Baru lepas KECEPER - kecewa percintaan lah katakan)
priotity: (((Bergantung kepada cabaran lain)))
Perlu pikir ke? -  Kalau ada masa boleh laa...jap nak tgk cabaran len plak..later I'll come back to this..ok


CABARAN 2: FYP
Priority: HIGHEST!!! (Giler ko..nak grad wooo)
Perlu pikir ke? - Ko nak mampus kalau tak pikir....
Apa perlu ko buat? - Dah schedule eksperimen petang ni..so kena pegi..pas tu... pastu... pastu...
Kesimpulan: It's do...or DIE


CABARAN 3: Design Project
Priority: Highest jugak...
Perlu pikir ke? - Perluuuuuuu...tapi....jap..rasanya dah setel lah....a'ah..dah setel.....
Kesimpulan: NEXT!!!!!!!!!!!!

CABARAN 4: Test KJM ****, MEC ****. ENT ****
Priority: Medium (Gua tak stadi pun leh jawab beb..common sense)
Perlu pikir ke? - Confirm semua test tunda....so....KIV lah..
Kesimpulan: NEXT

CABARAN 5: Kelas Peer Tutor Malam ni
Priority: HIGHEST!!!! (Sebab ada elaun...tak berkat pulak kalau tak pi)
Perlu pikir ke? - Jgn zalim pada orang lain...depa mai nak belajaq..
Kesimpulan: ok..nak prepare 2 soalan untuk depa jawab dalam kelas malam ni

CABARAN seterusnya rasanya dah takdak...so let's look back at the first Challenge.

CABARAN 1: Perasaan Sedih, kuciwa, marah, terkilan (Baru lepas kecewa percintaan lah katakan)
priotity: Setelah di amati..memang tak sesuai melayan perasaan sekarang..so..KIV lah.. - 
LOWEST PRIORITY
Perlu pikir ke? - SANGAT TAK PERLU
Kesimpulan: I NEED MYSELF NOW...I need to be reliable to myself now...IT IS MY FUTURE!!! so...sorrylah perasaaan2 sedih, kuciwa, marah, terkilan n so on...Gua ada banyak mende lein gua kena pikir la skarang..kalau free leh arr layan.

Ini cuma sample (((BERDASARKAN PERBUALAN DENGAN DIRI SAYA SENDIRI...tapi contoh jer laa)))...mungkin boleh membantu..mungkin tidak 

Apa yang saya boleh kongsikan di sini..ini adalah cara untuk saya motivasi dari saya sendiri. Mungkin ada yang bersetuju..mungkin ada yang mempunyai idea yang lebih baik

mungkin...mungkin... saya tak tahu...

But it works for me..

the key word is "It's do..or Die,"

Pak Cik Bushu suka cakap menda ni:

"Masalah akan terus jadi masalah...cuba refer masalah itu sebagai cabaran...lebih menarik..lebih bermotivasi...lebih positive,"

Regards,

Mohd Hafiz Safwan

Saya sebagai orang yang gagal.... :)

Assalamualaikum W.B.T

Tajuk tak leh blah..

Lama benar tak menulis...tetiba jadik gatal tangan balik. Penangan blog Hami Asraff... tidak kutahu yang dia merupakan seorang blogger yang hebat... :)

Good for you bro..Alhamdulillah

Tentang tajuk hari ini. Aku terpanggil untuk menulis selepas berbicara dengan si Hami nih tentang pencapaian.

Tidak aku nafikan...wujud perasaan yang negatif dalam diri bila menyedari bahawa aku seorang lelaki berusia 28 tahun yang baru tamat pengajian DEGREE dan baru bulan ke-2 bekerja di sebuah GLC yang buat kereta (Paham2 lah) sebagai seorang executive cabuk. memandu kereta ayahanda dan motosikal yamaha lagenda 110Z untuk berulang alik ke tempat kerja. menyewa di s7 shah alam bersama rakan2 yang sedang menyambung pengajian di peringkat masters.

Satu persepsi killer dari rakan2 sekerja bila mengetahui yang aku fresh grad dan berusia 28 tahun adalah -> "Owh...mesti kerja dulu sebelum belajar,"

aku tak berselindung dengan mengiakan pernyataan sedemikian..aku jelaskan..
"Saya kena tendang dari UTM selepas tahun kedua saya di sana,"

"Saya mula balik dari awal sebab qualification untuk masuk UTM adalah matrik. Hanya UiTM (fewwwwittttt) sahaja yang menerima saya sebagai pelajar. Bermula dengan diploma kejuruteraan mekanikal, saya teruskan ke peringkat ijazah kerana kata2 ibu saya,"

"Saya lewat 3-4 tahun dari rakan2 sebaya saya yang lain. Gaji mereka kini sudah berapa, kedudukan mereka kini sudah di mana....saya masih lagi tiada apa-apa."

Tanpa sedar...kata2 itulah yang selalu saya ucapkan pada setiap penanya...

Saya lupa nikmat yang Allah beri pada saya.

Saya lupa tentang peluang kedua yang saya terima.

Saya lupa tentang beruntungnya saya kerana ada ibu bapa yang sangat prihatin dan memberi semangat, dorongan dan berMATI-MATIAN untuk menanggung pelajaran saya.

Saya ada ramai rakan2 yang memberikan sokongan.

Saya ada segalanya...mengapa kegagalan itu yang saya lihat sedangkan kejayaan saya sudah ada di depan mata.


Baru beberapa jam yang lepas, saya mendengar tentang kekesalan seorang brader (tuan rumah sewa) tentang peluang2 yang telah beliau sia-siakan di waktu bujangnya dulu.

Saya tak suka bila beliau katakan yang beliau kesal...dan saya muhasabah diri saya balik....Saya lagi teruk dari beliau..saya pun buat perkara yang sama setiap kali ditanya tentang kisah silam saya.

Saya berbangga dengan siapa diri saya sekarang. Saya berbangga dengan insan2 yang berada disekeliling saya sekarang. Saya redha dengan apa yang saya lalui sekarang. Saya sedar yang masih banyak hutang saya pada keluarga, cikgu2, UiTM masih lagi belum berbayar (selain hutang konvo, saman dan library laa)

:)

Saya takkan dapat apa yang saya ada sekarang tanpa pengalaman2 lepas.. ada sesuatu yang baik yang telah Allah rencanakan untuk saya dan semua orang. Kalau tak di dunia..di dunia yang kekal abadi...AKHIRAT
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin