Hafiz Safwan Thought That...

A thought of my self.."Be civil to all; sociable to many; familiar with few; friend to one; enemy to none." Benjamin Franklin

Pages

There was an error in this gadget

Futsal - kaki sukan Atau kaki bangku Atau kaki sofa

Salam, bertemu kembali dalam rancangan bual2 kosong hari ini bersama saya, Pak Cik Busu.

Hmmm..over la pulak intro tuh..

Post nih pasal sukan. Kedua2 orang tuaku merupakan kaki sukan ketika zaman remaja dan zaman awal perkahwinan mereka. Ayahandaku (En. Md Rijani) merupakan seorang guru Sains yang jugak mengajar olahraga ketika di Sek. Men Tun Syed Syeikh Barakbah. Teringat zaman2 ketika dia fit dulu..tak terkejar aku ngan Hilmi(adindaku) ketika berjoging ngan dia petang2. Namun semua itu ditinggalkan selepas menjawat jawatan di Pejabat Pendidikan Daerah pada tahun 1994. Ibunda ( Pn Hamidah) pulak sejak dari zaman mudanya lagi telah aktif dalam netball dan menjadi jurulatih negeri Pinang beberapa kali ketika di Sek. Men. Methodist Nibong Tebal. Namun itu semua semakin jauh ditinggalkan setelah beliau menumpukan kepada kelas tuisyen, degree course yang sedang diambilnya dan jawatannya sebagai guru besar di S.K Batu Kawan.

Aku pulak...hmmm..1st of all aku nak kasik warning kat apek dan sudin yang aku citer menda nih bukan untuk korang jer..(so plz stop counting how many times I had told you guyz the same story!!!most of the stories were told during bedtime...kind of bedtime stories..hehehe))

Dari zaman sekolah rendah aku tak berapa nak join sukan2 nih. Masa darjah 2 ada la masuk persembahan aerobik masa hari sukan. Ada lagi gambar2 lama tuh tapi semua kat umah. Aku pernah join pemilihan pemain bola sepak time darjah 5 kot. Pengaruh kartun 'Kickers' sgt menebal waktu tu dan aku berjaya menewaskan penjaga gol yang kira power walaupun dia darjah 4 time tu(Gol nasib jer). Nama budak tu Hamdi. Selebihnya aku hanya bermain badminton petang-petang dengan jiran aku, (Bijam, Alan, Rijalur, Boy dan dengan adik aku skalik). Kegilaan badminton ini bermusim. Ingat lagikah para pembaca dengan saat Piala Thomas berada dalam genggaman kita pada tahun 1992. Masa tu aku darjah 3. Semua orang nak jadik Rashid Sibir..ehh..Rashid Sidek laa..


Bila masuk SMKANT..takdak court badminton. Aku bertukar kepada bola tampar setelah permainan itu mengingatkan aku kepada 'Moero Attack', iaitu siri petang2 jepun pasal ada minah tu suka buat somersault sebelum 'spike' bola tu. Pelik jugak kenapa dulu tgk citer tu tak tertarik pun kat pelakon dia..dah besar2 nih nampak lain pulak gambar tuh..Pelik..pelik..

Time ni lah aku merasa keperitan bersukan..Tangan jadik biru, lutut calar-balar, seluar koyak..namun aku tak boleh2 jugak buat somersault sebelum spike bola tuh...hahahaha

Cikgu Baharuddin join sekolah tu pada pertengahan tahun F1. Dia memperkenalkan sepak takraw dan aku antara yang teruja tgk dia timang bola takraw tu sambil meliuk2kan tangannya seraya berkata "Takraw ini seni,"..aku ingat ayat tu sampai bila2. Namun sukan itu tidak menarik minat aku sebab takder kartun atau citer petang2 yang ada kaitan dengannya. Cuma akhirnya aku berjaya timang bola 10 kali tanpa jatuh dan aku terus stop main.

Naik F2 aku cuba main bola tampar balik namun disebabkan ramai yang lebih terer aku mengundurkan diri dan mula berjinak2 dengan ping-pong. Masa tu paling terer adalah hakimi dan ketika pertama kali aku 'berkenalan' dengan pukulan spin..aku terkejut..'Biaq btui?? bola tu boleh pi senget camtu?' (Only last semester i learned that it was the effect that been called Magnus Effect-search for yourself). Namun tak terer2 jugak..

F3..selain daripada berjalan kaki ke sekolah(dah tukar sekolah time tuh..dari SMKA Nibong Tebal gi SM. Methodist N. Tebal) dan bermain badminton petang2 ngan Bijam..rasanya takder dah sukan lain yang aku terlibat.

Tibalah ketika aku di Jenan. Pertama kali aku berada di sekolah yang ada sukan2 yang agak asing dan tiada di sekolah2 biasa macam Rugby, Sofbol, Basketball, Kriket. Senior ajak turun main Rugby..masa kat padang tu aku pancit dan selalu sangat forward pass. setelah beberapa kali rakan2 membantu aku untuk memperbaiki kelemahan aku..aku naik fed up dan mula tertarik ngan kriket..pertama kali aku baling bola tu(apa ntah istilah yang sesuai?) aku mula rasakan yang ia tak sebati ngan jiwa aku..so aku bralih kepada sofbol. Minggu pertama ngan team sofbol agak best..(actually semua team bagi perangsang suruh aku join diorang..mungkin sebab nak amik advantage atas badan aku yang besar kot time tu) namun sesuatu berlaku yang menyebabkan aku menggantung glove sekolah kat dalam store pakcik tu(apa nama dia ntah) buat kali terakhir dan tak sentuh dah lepas tuh. Semuanya disebabkan keterujaan dapat hit bola yang dilontar oleh Peter Channel Bin Julaini( senior aku yang pernah buli aku dan bola yang dihantar agak susah untuk di hit..dan aku hit jauh tuu)..Terkejut dengan kejayaan aku..aku tergamam (TERGAMAM?!!!) dan terkedu di home sebelum dikejutkan dengan jeritan rakan2..LARI!!!...LARI!!!...Run Busu..RUN!!!..(Amik ayat Forest Gump).

Aku hawin(Punggai atau lempar) bat tu dan terus berlari ke 1st post dan berhenti di 2nd post. Ketika itu aku kehairanan apabila si pengejar bola berlari pantas menuju ke 'catcher' yang jugak merupakan abang senior yang baik hati iaitu Nik Mohd Ikrami. Terkejut beruk aku apabila mendapati dia tgh terbaring dengan protective mask masih di mukanya. Terpikir jugak aku..apahal dia terbaring kat situ..pengsan ka?...Dia bangun sambil maki aku lepas nampak aku dah nak dekat sampai kat dia.."Hang nak bunuh aku ka?, Terpinga2 jap...apa aku dah buat? lepas tu aku nampak bat aku kat tepi dia..baru aku perasan yang aku hawin bat tu tepat di muka dia...nasib dia dan aku baik sebab dia pakai mask tu..patah grill besi yang terletak bawah sikit dari muka dia. Secara ajaibnya..prmainan diteruskan dan keesokkan harinya..kesilapan yang sama jugak telah aku buat dan secara rela hati..mereka menghalau aku dari padang itu.

Teringin nak main basketball..sekalik tu masa PJ gigi aku bertemu dengan siku Zulazrin Jamaluddin sehingga membuatkan kedua2 gigi rabbit aku retak. Aku tak main dah lepas tu.

Aku pun mula la lepak kat kelas time petang2..tgk orang silat..macam best jer..bapak aku tak bagi join..Bila tgk taekwondo. macam best..aku ngan Mubarag Mansor, Sofiyuddin Zakaria, Sihat@Mohd Hilmi Abu Bakar, Saiful dan Mohd Nurul Fakhri mula menceburkan diri dalam bidang taekwondo. Antara yang dah terer adalah seperti Budiman Arif bin Ibrahim, arwah Balqis, Lawrence Sudok Anak Seli, Rickly Bin Omintoh(semua nih F4) termasuk Salahuddin, Walat, Bear, Pai Cat, Bibip dan Manap(senior2 gua).

Letih dan melebamkan..itu yang dapat aku gambarkan tentang taekwondo. Masa tu badan dok keras2..last2 kaki aku boleh bukak 180 darjah. pernah skali otot paha koyak. Berat aku dari 80kg (masa awal f4) turun sampai 63 kilo dalam masa kurang 4 bulan. 1st day training dah kena sparring ngan rickly bin omintoh..lebam tangan aku..sampai sekarang aku ingat lagi sebab malam tu aku ngan Mubarag sama2 compare sapa lagi lebam dari sapa.

Jitra Open adalah kejohanan taekwondo yang dianjurkan oleh SMJ (sek. Men Jitra) ..masa tu aku dah F5 dan memegang tali keledar (opsss) tali pinggang Hijau 2. Aku dapat no.3 setelah kalah kat semi-final.

Sir Sham adalah pengajar taekwondo aku..berbadan gempal dan berperut bulat..namun sepakannya pernah menyebabkan anak angkatnya pengsan (budak tu dah black belt tuu)..aku ingat kata2 dia..this is sport..this is not martial art. Dia tak mau budak2 dia gaduh guna taekwondo..lagipun mana ada orang gaduh sempat stretching ngan warming up dulu..aparaaa..

Bulan2 terakhir di Jenan..aku injured dan kesannya sehingga kini terasa. Dah tak boleh kasar2 lagi dah. Bermula dari situ..aku dah tak aktif dalam sukan lagi dah..lagipun kemudahan sukan kat matrik aku time tu terhad..kat UTM pulak aku join pengakap.

Masa kat UiTM penang..membe2 ajak gi main futsal kat megamall..aku turun beberapa kali sampai laa bila depa start main stail 'Kalah bayar',,aku tak join dah sebab tak setuju...bowling pun aku tak main sangat dah macam kat UTM dulu sebabnya kekurangan wang dan masa.

Kat Shah Alam nih..selain daripada berjoging dan tidur di waktu petang, kadangkala aku ada jugak folo dak2 nih untuk sepak bola kat court badminton kat taman permainan kanak2 di kawasan perumahan aku masa sem 3 dan 4 yang lepas..ada jugak laa main kat frenzy s15 tu tapi sekali tuh jer..baru masuk main tak sampai 10 minit kaki aku terpeleot daaaa..bengkak sampai aku jalan tehincut2 2 minggu tuu

Sem nih buat pertama kalinya aku organize game futsal untuk kawasan kejiranan aku. Melalui promo dalam blog anjung kristal (ditulis oleh bro Khalid), aku kira macam organizer laa dan dibantu otai2 yang ingin kembali kepada zaman kegemilangan bola sepak mereka. Alhamdulillah..seramai 22 orang peserta berjaya menghabiskan game 1 jam di Sports Planet S16, Shah Alam bermula jam 10 sehingga 11 pagi tanpa sebarang kejadian tak diingini.

Kesimpulannya..kebanyakkan player pancit (termasuk aku) dan mahukan aktiviti ini diteruskan lagi..yeehaaa...Jom Futsal!!!!

This Post Contains Knowledge...

The title suggest the content of this post.

My 1st 'Sifu' of Thermodynamic was Prof. Amer Nordin Darus. An old man that poured out his wise thoughts in each session. At that time, I was in my 1st semester in UTM Skudai.

That old man always relates everything that he is teaching with natural phenomena that we encountered every day but we always simply ignored it. Phrases like God Forbid ("Allah tak bagi/benarkan") always came out from his mouth. I attended 90% of his class, got 39/60 for my carry mark(on-going assessment) and finally got C+ for Thermodynamic 1.

The next 'sifu' of thermodynamic was actually sifus. 2 lecturer for Marine Engineering System 1. This was one of the last subject that got me kicked out. I can't remember their name(selalu tuang kelas daaa) but I did kept an assignment for the subject. The title was "Refrigerating and Air Conditioning System for Submarines". I got 4/10 ...lost 4 marks because it was handed in late. I remember learning about heat produced by fruits, human, animals but I didn't acquire the knowledge to design a system to suck all the heat out from a confined spaces filled with such things. I remember learning about 'suhu selesa' or comfortable zone (both seemed contradict but it were the same thing) but I don't know how to use the psycrometric chart. I was so lazy (tak sedar2 diri lagi padahal masa tu dah Kedudukan Bersyarat dah). The final exam for this paper was a disaster. I forgot to bring my own properties table(or steam table)(I thought that they will provide it, I realize this when the exam begin). I went back to my hostel to get it back and it took my precious a half an hour. I entered the hall and glanced to the invigilators. The next thing was the temperature in that hall was too cold. I sat in the middle of the hall. 3 units of 2-3 HP(horse power) aircond were situated at my left, right and in front of me. It was ironic that the subject also included air conditioning topic. I start to answer the first question and 2o minutes later I walked in to the bathroom. The outside temperature was hot but my hands were still cold after 5 minutes. I walked in and tried to answer the next question..20 minutes later I surrendered ..with just 2 answers in my answer sheets.. I failed.

Later in UiTM Pulau Pinang, I learned Thermodynamics during short course (during semester break). My 'sifu' was Mr. Mohammad Abdul Razak. He was quite fierce but a very good lecturer. My carrymark was 39/40 but that wasn't good enough. At the end I get an A-. Next was Mr. Fairosidi which taught us Heat Transfer, Refrigeration & Air-Conditioning. I scored A.

Almost all of my thermo lecturers taught me very well. This semester, I am taking Thermal Engineering which is taught by Assoc. Prof. Rahim Atan. Another interesting lecturer for thermodynamic.

World of thermodynamic involves various field of engineering. I don't know why but i like it so much..may be because it is the 'easiest' discipline among others (Dynamic, fluid, etc2)

What i like to write here was about a man by the name of Thomas Midgley, Jr. (May 18, 1889 – November 2, 1944).

He was the one who invented chlorofluorocarbons (CFC) in 1928 as a replacement for ammonia (NH3), chloromethane (CH3Cl), and sulfur dioxide (SO2), which are toxic but were in common use at the time as refrigerants. The new compound must not only have low boiling temperature but also non-toxic. He also invented tetra-ethyl lead or TEL which previously used as an additive to fuel. TEL was used as an antiknock agent which also increase the octane rating of the fuel. (remember the Leaded & Unleaded Petrol sold in Petrol pump not long ago, TEL was in the Leaded petrol)

Ironicly...both of his invention proven to be harmful to the environment and human. In Eastop & Mc Conkey book..it was stated that one atom of fluorine can destroy thousands molecule of O3(Ozone) in a chain reaction. TEL was later found to be the the caused of brain damage to the children. Lead is known as a toxic metal which can caused fatal.

He died in 1944..3o years before the effect of CFC to the atmosphere is widely known.

How did he died..in 1941, he became bed ridden because of polio. He designed a pulley and strings system to help others to move him from the bed. Again..ironicly, the system that he designed took his own life..he died of strangulation at the age 55.

I wrote this piece to remind myself and my dear readers about each invention or action that we are responsible for today may caused destruction later on. He may have good intention, but sadly he was described as 'the single creature that done the most damage to the environment more than other organism'....

Pity for him..

CFC(R11,R12,R13,etc..etc..etc) is still being used today but it is widely replaced by R134a which less harmful to the atmosphere.

::::::Source: Eastop & McConkey, Wiki:::::::::::::::
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin