Hafiz Safwan Thought That...

A thought of my self.."Be civil to all; sociable to many; familiar with few; friend to one; enemy to none." Benjamin Franklin

Pages

There was an error in this gadget

Congratulations To All My Friends

Congratulation...all the sweat and tears had been paid off...clearly, there's one more ladder to success..don't think about it yet..think about what we have achieved lately..lay back and take a deep breath..pampered urself..then only we think about the next obstacle....

Finally...The Finale' of THE DROPOUT part 6...Alhamdulillah

I've viewed my result yesterday night.(Damn that old man...but thanks to him too..hihihihi)


I was sleeping when he called in. "Assalamualaikum, hang dok buat apa busu?",


Aku : Aku tengah tidoq nih..letih..balik dari kerja terus tidoq..awatnya..

Khalid: result hang brapa?

Aku: Result mana kluaq lagi..13hb laa cikun kata.

Khalid: Dah kluaq laa malam ni..Hang dapat Dekan, cikun bagitau


Aku bingkas bangun untuk melihat result..dub dab dub dab(bunyi jantung daa)

ALHAMDULILLAH...aku lepas semua 20 kredit dengan jayanya...


Serta merta terasa bahu nih macam terlepas satu bebanan..serta merta hidup aku rasa gembira yang aku takleh describe(last skali aku rasa lagu nih bila dapat 3.08 masa matrik sem 1 dulu)..aku sangat2 bersyukur..


3 tahun akhirnya aku berjaya habiskan diploma nih..3 tahun aku cuba nak pulihkan keyakinan mak bapak aku terhadap aku..3 tahun aku timba pengalaman dalam macam2 aktiviti kat penang nih...3 tahun yang penuh suka duka dan tawa ria...3 tahun yang sarat dengan kenangan...3 tahun akhirnya berakhir..


Sekejap saja rasa...rasa macam baru part4..hahaha..realitynya..aku terhutang budi pada ramai orang kat kampus nih..


realitinya..universiti yang aku kutuk2 dulu akhirnya di hatiku..UiTM Di Hatiku


Chapter hidup aku yang seterusnya aku bersambung di Shah Alam...

Insyaallah..


Lately...Kebelakangan Ini...

Aku baru jer balik dari kerja luar. SPR(Suruhanjaya Pilihanraya) kena bukak kaunter kat satu majlis anjuran HOTLINK(Aku pro CELCOM..the power is in your hand)dengan kerjasama pejabat DUN Penanti. Jadi aku dengan Redzuan(Dunn) bersama 3 orang lagi staf SPR gi jaga booth kat sana. Masuk hari ni dah 9 hari dah aku kerja ngan SPR. Sabtu semalam kena buat OT satu hari. Hari nih ahad pun kerja lagi. Esok halfday jer kot sebab nak kena gi amik adik aku kat MRSM Balik Pulau. Tomorrow will be his last day in MRSM BP.



Ada beberapa perkara yang aku teringat dan nak kongsi ngan sesapa yang baca blog nih. Sabtu 24/11/2007 yang lepas aku sempat hadir ke 2 majlis walimatulurus yang diadakan. Kedua2 pasangan mempelai aku kenal (Moen@ Luqman dan Hasanah) dan (Eri @ Kapten Hairi dan Sarah). Moen aku kenal masa kat Jenan, si Eri masa kat matrik dan Sarah dan Hasanah aku kenal masa kat SMKA Nibong Tebal dulu. Melihatkan kedua2 pasangan aku teringat zaman aku kenal budak2 nih. Sekarang dah tak boleh panggil budak dah. Dah jadi suami atau isteri orang. One step further. Seronok tengok depa. Bukan setakat tumpang gembira saja tapi aku turut tumpang bangga sebab masing2 dah matang sangat-sangat dan akhirnya dah settle down. Merempit gak aku dari Office dekat KOMTAR penang ke Butterworth dan Guar Perahu nak attend depa punya majlis.



Hari ni 25/11/2007 pun ada satu lagi kenduri. Sebelum aku pegi kerja sempat jugak aku pi kenduri si Badrul dan Isteri(tak kenal). Badrul nih member masa sekolah rendah.



Usia 24 tahun memang berpatutan la untuk kahwin. Bila ada yang bertanya"Hang bila pulak?" aku selalu senyum kambing sambil pesan kat orang yang bertanya untuk mencari "calon" kat aku pulak. Same with my grandmother. "Hilmi ngan Muim(adik2 aku) dah tunjuk dah gambaq awek depa kat embah, hang bila nak tunjuk gambaq awek hang?"...aku jawab,"Embah, kalau ada..jangan kata tunjuk, Safwan nanti gantung keliling rumah biaq semua orang tgk..masalahnya tak dak laa..nak tunjuk apa? Embah carik la kat Safwan,"..hehehe ((Gatai))

i've wasted 3 years...i've paid back the three years..but still not enugh..

Aku tak sama macam rakan2 lain..jalan rezeki aku jauh sikit..bukan duit yang aku cari sekarang nih...Ilmu dan pengalaman hidup...itu matlamat aku..

Bukan tak nak kawen..Teringin..tapi takpa..sabar..sabar...carik calon dulu..

Finale'

As the televisyen series always has a finale episode to mark the end of the season, i'm proud to announce that i'm on my final semester (hopefully)... the finale episode of "THE DROPOUT Season 6"... hehehe... Starring: MOHD HAFIZ SAFWAN as BUSU(the dropout)

It's a sad moment i think.. After 3 years in UiTM Penang... it's time to say goodbye to the memories, lessons, people, buildings and the time i've spent here. 3 years is full of action and suprises. 3 years of happiness and sorrow. 3 years of opportunity. I've gained much from UiTM.. I have no regrets to things i've done here. I am proud to be a student here.

Best Woo Pulau Aman. Located at the south district of Seberang Perai. It was an exciting journey to the Unknown..Never know that the place was so admiring..I will bring anyone who interested..

Img_0512_1







Ini bot nelayan yang singgah kat tepi bot kami

Tambang 2 hala = RM 8.00 Dewasa

Img_0510_1



















The cockpit..tali yang di atas-utk rev up, tali yang di kiri-bawah-clutch, tuil yang ada hujung bulat kat belah kanan-bawah-Gear,steering dia smart laa..Engine-powered by a 4-5 tan lorry engine just behind the control panel-it's Volvo.

Img_0514







Mana Pilot nih..mata lebam sebab tak cukup tido.At left..my brother..

Img_0516












My Father..Main Sponsor n Driver.. Thank you


Img_0524
















My mom n my youngest sibling..

Img_0522















Pilot at work

Img_0529






Pulau Aman Dari kedekatan
10-15 minutes boat trip
The tallest building is the school for less than 15 pupils



Img_0547














Hujung Tanjung...ada homestay kat sini..

Img_0562










Lawa tempat dia..cuma takdak pantai jer..but it's advisable not to swim here.

Img_0558

















Running Track..and the sea..

Img_0573





























End of the Beginning--Treated my self with a bowl of Mee Udang...

Memang Mantap..Look at the size of the prawn

Mee Udang : RM 6.00 ++ (Cheap)

A Small Mineral Water : RM 2.50 (Hulu wei)

A can of 100 plus : RM 1.50 (If I'm Not Mistaken)

Img_0575




















End Of the Journey- The car broke down..Suspect- The fuel pump located inside the fuel tank..

For Tow Service : RM 120.00

New Fuel Pump : RM 100.00++

Let's calculate :

Tambang 2 hala = RM 8.00 Dewasa

Mee Udang : RM 6.00 ++ (Cheap)
A Small Mineral Water : RM 2.50 (Hulu wei)

A can of 100 plus : RM 1.50 (If I'm Not Mistaken)
For Tow Service : RM 120.00
New Fuel Pump : RM 100.00++
Being With ur Family and viewing beautiful
scenery and experienced car trouble at the
end of the journey : Priceless and sucks
also..hehehe..


By the way, i enjoyed every second on the island..it's peaceful and give u another view of my beloved state..view of the penang island from the southern district

I'm looking forward to go there again...next time..i'll bring my friends there.

Regards,
Busu

Anak SUlung..First Born...Abang Long..Along..Pak Long..Tok Long..Abe Long..

From www.yahoo.com
2320 hours
22 June 2007

Busu : I was surfing and stumbled upon
this report..Anak Sulung...The Older..the Wiser (Kira aku nih bijak jugak laa..aku anak sulung dari 5 adik bradik)

By RANDOLPH E. SCHMID, AP Science Writer
Thu Jun 21, 5:54 PM ET

WASHINGTON - Boys at the top of the
pecking order — either by birth or
because their older siblings died —
score higher on IQ tests than their
younger brothers. The question of
whether firstborn and only children are
really smarter than those who come along
later has been hotly debated for more
than a century.

Norwegian researchers now report that it
isn't a matter of being born first, but
growing up the senior child, that seems
to result in the higher IQ scores.

Petter Kristensen and Tor Bjerkedal
report their findings in Friday's issue
of the journal Science.

It's a matter of what they call social
rank in the family — the highest scores
were racked up by the senior boy — the
first born or, if the firstborn had died
in infancy, the next oldest.

Kristensen, of Norway's National
Institute of Occupational Health, and
Bjerkedal, of the Norwegian Armed Forces
Medical Services, studied the IQ test
results of 241,310 Norwegian men drafted
into the armed forces between 1967 and
1976. All were aged 18 or 19 at the time.

The average IQ of first-born men was
103.2, they found.

Second-born men averaged 101.2, but
second-born men whose older sibling died
in infancy scored 102.9.

And for third-borns, the average was
100.0. But if both older siblings died
young, the third-born score rose to 102.6.

The findings provide "evidence that the
relation between birth order and IQ
score is dependent on the social rank in
the family and not birth order as such,"
they concluded.

It's an issue that has perplexed people
since at least 1874, when Sir Francis
Galton reported that men in prominent
positions tend to be firstborns more
often than would have been statistically
expected.

Since then, several studies have
reported higher intelligence scores for
firstborns, while other analyses have
questioned those findings and the
methodology of the reports.

While the Norwegian analysis focused on
men, other studies have included women,
some indicating a birth-order effect and
some not.

Frank J. Sulloway of the Institute for
Personality and Social Research at the
University of California, Berkeley,
welcomed what he called the Norwegians'
"elegantly designed" analysis.

"These two researchers demonstrate that
how study participants were raised, not
how they were born, is what actually
influences their IQs," said Sulloway,
who was not part of the research team.

The elder child pulls ahead, he said,
perhaps as a result of learning gained
through the process of tutoring younger
brothers and sisters.

The older child benefits by having to
organize and express its thoughts to
tutor youngsters, he said, while the
later children may have no one to tutor.

___

On the Net:

Science: http://www.sciencemag.org

Tersenyum Di AKhir Garisan..Looking Back All The Things I've Done :-)

Assalamualaikum,

Dah lama tak menulis curahan isi hati kat sini. November 2004 adalah tarikh aku mula belajar di UiTM Pulau Pinang. Dan November nih merupakan pengakhirannya. (Insyaallah..doakanlah kejayaanku sahabat-sahabatku)

Sepanjang aku hidup, seperti tajuk blog sebelum ni..aku banyak terhutang budi kat semua orang..start dari Allah S.W.T kerana bagi aku hidup untuk melakukan pembetulan atas kesilapan lampau. Ibu bapa dan ahli keluargaku yang lain kerana menerima dengan redha dan memberikan sokongan dari segi moral dan wang ringgit untuk aku terus belajar. Seterusnya rakan-rakan yang aku kasihi sekalian.

Kawan-kawanlah yang buatkan aku bersemangat jugak nak belajar balik. Aku tak rasa disisihkan langsung dengan semuanya. Ramai yang bagi nasihat. Ugutan pun ada..aku anggap diri aku bertuah sebab ada kawan yang ramai dan banyak membantu secara positif. Pun begitu banyak dosa-dosa aku yang aku dah buat kat kawan-kawan aku yang lain. Itu cerita zaman aku jahil. Pun begitu, sampai sekarang kisah tu mempengaruhi aku. Harap yang lain dapat ambil iktibar. Berfikir dahulu sebelum buat apa-apa pun supaya akan datang, kita tak pandang balik kebelakang dan merasa jijik atas apa yang kita dah lakukan.

Antara yang banyak membantu adalah rakan-rakan yang terbaik dikalangan pelajar UiTM Penang nih. Kebanyakkannya berusia lanjut(macam aku,muda or tua sikit dari aku) dan agak memahami isi hati masing-masing. Aku sedar yang rakan-rakan lain sepanjang hidup aku sebelum di UiTM pun merupakan yang terbaik aku pernah ada dan di UiTM, kualiti rakan-rakan yang sama jugak aku dapat. Masing-masing tahu serba-serbi pasal aku. Masing-masing perati tingkah laku aku sampai aku nak tipu pun tak lepas. Tak dapat nak sebutkan kat sini sebab semuanya baik-baik dan hebat-hebat belaka.

Di UiTM ni, aku banyak belajar dari kesilapan lampau.Syukurlah dengan ilmu pengurusan program yang aku kutip semasa di UTM dulu banyak membantu aku kat sini dalam melaksanakan program-program kolej. Bermula sebagai AJK dalam Fesko Mutiara 2005, aku jadik JPK (Jawatankuasa Perwakilan Kolej) Mutiara. Niat asalnya sebab nak pastikan aku dan rakan-rakan dapat kolej sampai grad. Alhamdulillah, sampai semua tu tercapai. Dah nak masuk sem 6, semua kawan-kawan yang turut menyokong dan membantu kerja aku sebagai JPK dapat kolej sampai sem akhir nih.

Program-program yang aku terlibat sepanjang jadik JPK pun semuanya berjaya. Atas pertolongan, keringat dan airmata kawan-kawan JPK dan ajk kecil lah semuanya berhasil. Antaranya (yang aku ingat):

Fesko 2005 (Festival Kolej) - Masa tu aku,bob,ise,loko yang uruskan pasal Mutiara Explorace. bermula daripada tu lah cik burn memberikan kepercayaan kepada aku.

Mutiara Family Day 2006 - kerja 1st aku sebagai JPK Sukan. Masa tu part 3. 1st time uruskan game futsal terbuka kolej. Aku terlibat dari perancangan(kertas kerja). Namun, tanpa komitmen yang mantap, tak mungkin berhasil.

Gotong Royong Bubur Asyura - Jadik Tukang Kacau bubur.

Tri-Fesko 2006 - Hasil gabungan 3 kolej. Kertas kerja oleh aku dan diketuai oleh saudara Khalid Libar(Pres. JPK Zamrud). Buat pertama kalinya program ini mencipta sejarah sebab takdak lagi kerjasama antara kolej sebelum nih.

Kakom 07 - Kertas kerja aku..tapi aku bail out sebab nak bagi tekanan kat organisasi aku. Alhamdulillah, Program yang berjaya.

Program Anak Angkat dan Khidmat Masyarakat Manjoi - paling best. aku jadik officio jer..n sepanjang perancangan program dan mesyuarat penyelarasan program dengan orang sana..pengalaman baru yang tak ternilai..

Banyak lagi actually..last skali aku kira adalah dalam 18-20 program..(selama 2 tahun setengah..not bad)

Aku berbangga dengan organisasi yang aku ketuai. Aku kesian kat membe2 yang terpaksa bekerja bawah aku(i'm sucks in leadership). Aku cuma harap mereka bergembira di samping tensen selama bekerja bersama aku. Pun begitu, ia suatu pengalaman yang tak ternilai untuk bekerja dengan barisan anak2 buah (more like rakan-rakan dan adik beradik aku) yang hebat-hebat. Terima Kasih kerana menjadikan memori tu lebih bererti buat aku.

Last 2 month..sebelum Exam final mula...akhirnya aku letak jawatan dengan berbaki setengah tahun lagi untuk menghabiskan tempoh pemerintahan aku(wahwahwah). Bukan kerana kecil ati, marah, meluat..tapi sebab bangga dan aku rasa tiba masanya untuk aku undur diri dan beri peluang kepada yang lain. Tindakan tu bakal mewujudkan lebih ruang untuk member2 lain berdikari dalam program anjuran JPK. As a decision maker, i felt that everyone should make their own decision without relying too much on the leader. Big decision may required all the committee to decide.

3 Semester berturut2 aku jadik OC/PMMS (Orientation committee/Pembantu Minggu Mesra Siswa) . 1st sebagai Biro Kebajikan dan baki kedua-duanya sebagai Timbalan Ketua. 1st time aku apply sebab aku nak ubah cara orientasi kat UiTM penang nih..Alhamdulillah, dah takdak elemen2 bodoh yang boleh menyebabkan budak-budak baru meluat dan letih. Dah takdak tahan tgh2 malam sampai pagi. Dah takdak beratur setiap kali nak bergerak setiap 10 meter. Dah takdak maki2 budak pagi-pagi buta. Bukan sebab aku..tapi sebab pengurusan HEP makin pandai..hahaha..

Ramai junior yang tegur aku..kenal dan ingat..hehehe..Alhamdulillah..aku rasa aku dah buat benda betul..aku set satu lagi target aku..share maklumat dan cerita aku dengan budak2 junior nih..Tak semua ada pengalaman kena buang U macam aku..Aku tak mau sorang pun yang jadik macam aku sebab aku tau perasaan dia..sakit..

Ermm..dah la kot..panjang nih..hehehe

Jenanians....Our School New Webpage


Recognize this logo?

Wanna keep in touch with everything related to our school..

http://smsah.edu.my

"BELAJAR & BERBAKTI"

Jenanians....Our School New Webpage


Recognize this logo?

Wanna keep in touch with everything related to our school..

http://smsah.edu.my

"BELAJAR & BERBAKTI"

Ridiculous JASIN

Ridiculous..Jasin

This is from The Star, 19 May 2007..

This is my thought on this issue..
Jasin - He regret
Why?- An incident occured on 9th May had been manipulated.
Who?- the Opposition
What?- All women in this country Tak puas hati with him.

Regretting about something and ..he is apologising for different thing..what the f*** is he doing..

Hope this metaphore will assist you(if u don't know what i mean)
if you killed someone(not intentionally)..you apologise to the family for their losses..n you regret..not for your action..but the murdered victim action...hahahahahahaha

Women...hope you don't fall for this trick..MP's..don't apologise if you don't mean it...or if you strongly believe that u've done or said anything wrong. It'll be better if Jasin ignored the request or apologising deep from his heart..

I regret very much about things i've said on 9th May in parliament which offended blablabla...sound better...

a qoute to think about:

"The man who insists upon seeing with perfect clearness before he decides, never decides. Accept life, and you must accept regret,"

Henri Frederic Amiel

Luckily..he is not my MP..Come on Datuk Zainal..show them that you are cleverer..bring up an issue and show them how smart Nibong Tebal is..

Statements by the two MPs

  • Mohd Said Yusof (MP for Jasin)

    "I regret very much that the May 9 incident in Parliament had been manipulated by certain quarters, which gave a negative picture of the incident and led to the matter going beyond what had actually happened in Parliament that day.
  • The fact is, as I told the Minister, we were only defending Barisan Nasional because the Opposition had belittled, and intentionally made unfounded, baseless claims. In that situation, it is the responsibility of Barisan representatives and government supporters to defend the leadership and Government.

    Here, I wish to say that the use of rude language by the Opposition against me had often touched on my honour as an MP. When the Opposition always raised matters that I regard as disrespectful and with the intention to insult and provoke me and other Barisan MPs, what is our choice?

    I don't deny that some of us do use disrespectful or crude words to counter the Opposition's arguments, especially when it touches on the Government's credibility.

    Therefore, in such circumstances, at times we go overboard in our words but it was never intended to embarrass anyone.

    Therefore, in the case of being carried way in the use of the 'bocor' word, if it offended the feelings of any parties and women, I put my hands together and offer my apology, but never at any time try to question my duties as an MP in defending the rights of women.

    Look at that day itself, I had spoken for an hour on the Human Trafficking Bill and defended women and children.

    In my Jasin area, all the women's bodies are given allocation irrespective of race. Since I was elected the Jasin MP I had successfully produced 62 women entrepreneurs, especially single mothers, in agricultural-based industries.

    Once more I would like to stress that this issue has nothing to do with discrimination of women or MPs being insensitive to gender issues but is merely a ploy by the Opposition to belittle the Government's agenda."

  • Bung Mokhtar (MP for Kinabatangan)

    "Like the Jasin MP, I come here today with a sense of responsibility and regret. And after meeting with the Minister in charge of Family and Women Affairs ... therefore the May 9 incident should not have become a big issue but the DAP had taken it up, through the mass media, and they wished to drag all women's groups in the country into it.

    We do not have any, even a little bit, of wish to slight or insult any woman because as Barisan Nasional MPs, as the Jasin MP has said, we defend the interests of all women in the country. In my constituency, too, we have single mothers and activities for women and we give allocations to them, we attend (their events). In the Dewan we understand the Human Trafficking Bill, which covers women, and this is our responsibility.

    But when it was raised by the Opposition as a gender issue, and with the media continuously highlighting the issue, it became an issue and many people were made aware (of the issue). Therefore, to heed the call by the Minister, we humbly, I humbly and with full responsibility wish to apologise to all the women in the country if they felt slighted by the words that we uttered. This was a result of provocation from the Opposition. And this is not the first time. It has happened many times when the Opposition provoked us and we defended. My duty is to defend the leadership, country and party. This I cannot avoid and I have no compromise on matters like this. But this does not mean that we wish to insult any (gender). I have a wife. I respect her and I have a daughter. So it never occurred to us at all to slight women in the whole country. In fact, we honour women. So, I hope with this open apology DAP will no longer play up this issue. Stop selling old newspapers. It is no longer laku (saleable). "

  • Program Anak Angkat & Khidmat Masyarakat Manjoi 2007

    Assalamualaikum


    9-11 Februari lepas..Program yang telah pun berlalu. Buat pertama kalinya, sejarah bagi UiTM Pulau Pinang dan Kolej Mutiara, Program Anak Angkat & Khidmat Masyarakat Manjoi 2007 dianjurkan oleh JPK Mutiara (jawatankuasa perwakilan kolej mutiara).

    Di Kolej Mutiara, aku sebagai Presiden JPK Mutiara. Tapi dalam program nih, perlu diingat bahawa pengarahnya bukan aku, tapi Anis...Yup...Anis..untuk pengetahuan..tiada pernah kulihat program yang mempunyai skala yang sebesar ini, peruntukan sebesar ini ((RM 21 000-total duit yang kami nampak..yang tak nampak??wallahua'lam)) dan diterajui oleh seorang perempuan..TAHNIAH..aku tak segan..aku tak malu..tapi aku berbangga sebab program ini diterajui oleh Exco JPK Mutiara. Aku berbangga sebab program nih berjaya..dan aku bangga sebab aku percaya hasrat untuk melahirkan seorang pemimpin wanita sudah tercapai..tahniah sekali lagi...((program paling besar budget yang pernah aku terajui..Tri Fesko RM 2 135.00))

    Lakaran bagi program nih bermula sejak November lepas..hmmm..aku tak dapat nak taruk gambar kat sini..nanti kalu ada aku taruk..Permulaan bagi program nih adalah kertas kerja yang ditulis oleh saudari Anis Zahidah Maulad Adam yang jugak bertindak sebagai Pengarah Program bagi Khidmas Manjoi nih. Anis juga merupakan Exco Kebajikan dalam organisasi JPK Mutiara. Sebagai anak jati Manjoi, idea untuk melaksanakan program ini lebih mudah direalisasikan apabila ibunya sendiri merupakan staf kanan kepada ADUN Manjoi iaitu Dato' Hj Nazri Bin Ismail.


    1st meeting pada bulan November 2006 berlangsung di pejabat Dato' Nazri di Maju Perak Sdn. Bhd. Ipoh. Meeting yang pertama membawa harapan yang menggunung tinggi dari pemimpin Manjoi untuk melihat program ini dilangsungkan dengan megahnya. Matlamat dan tujuan program diperhalusi ke peringkat akar umbi. Perancangan pelaksanaan diperluaskan ke serata Manjoi. Ikut perancangan awal, hanya satu kampung sahaja yang terlibat. Dato' nak semua 6 buah kampung terlibat. Daripada 50 orang peserta, diperbanyakkan kepada 80 orang peserta. Budget asal sebanyak RM 8000 lebih naik mendadak kepada RM 17000. Meeting yang pertama merupakan titik asal permulaan dalam mendidik aku dan rakan yang lain dalam arena Program besar nih...

    Meeting seterusnya adalah di Pej Dun Manjoi pada bulan Disember 2006. Dato' tak dapat hadir. Ada P.A Dato' iaitu Kak Ju yang juga merupakan orang yang banyak peranannya dalam program ini. Outcome dia ialah untuk memanggil mesyuarat besar-besaran yang melibatkan keseluruhan Manjoi. Daripada Ketua-ketua kampung, Guru Besar-GuruBesar, RELA, Polis,JPA 3, Belia Manjoi, JK Masjid, Rukun Tetangga, PKNP (Perbadanan Kemajuan Negeri Perak), SUK Perak..pendek kata semua Top Gun Manjoi di minta untuk hadir ke mesyuarat program pada 4 Januari 2007.

    Nak jadi cerita, pada 4 hb Januari, seperti yang dijanjikan, semua hadir...kecuali Dato'. Beliau terpaksa ke Kuala Lumpur pada saat akhir dan hanya diberitahu 2-3 minit sebelum mesyuarat bermula. Ketua kampung Manjoi suruh aku pengerusikan mesyuarat. Untuk tidak memalukan nama UiTM dan Kolej Mutiara, aku nekad. Tanpa persiapan, mesyuarat dipengerusikan oleh saudara Mohd Hafiz Safwan Bin Md Rijani(sapa lagi..aku laa). Alhamdulillah, berkat pertolongan ILAHI serta niat yang suci dan sokongan tidak putus-putus daripada rakan-rakan dan staf (En. Burn dan En. Din), mesyuarat berjalan lancar dan memenuhi objektifnya.

    Mesyuarat seterusnya adalah pada 26 Januari, lebih kurang seminggu lebih sahaja sebelum program. Ketika itu Dato' hadir dan segala persiapan nampaknya menunjukkan prestasi memberangsangkan. Cuma tak cukup duit jer. Alhamdulillah, Dato' bantu sebanyak RM 10 000.

    8 Februari, Petang
    bertolak ke manjoi pada jam 6.30 petang dengan membawa sebuah van dan 2 buah lori. Muatan sebanyak 3 tan di bawa bersama. Seramai 9 officio turut serta dan 9 officio nilah yang angkat barang2 3 tan tadi. 3 lelaki dan 6 perempuan. Nasib baik staf maintainence ada 2 orang + driver lori dan Van. macam nak patah pinggang

    9 Februari
    Rombongan pelajar dari UiTM Pulau Pinang tiba lewat di Dewan SUK Perak.lebey kurang jam 1030 pagi. Taklimat pembangunan kawasan manjoi dan lawatan ke DUN Perak merupakan agenda pagi jumaat tu. Peserta solat jumaat di masjid negeri dan makan di Medan Makan Dato' Sagor. Jam 3 petang merupakan majlis penyerahan anak angkat UiTM kepada keluarga-keluaga angkat. Pagi tu aku tak dapat ikut ke SUK Perak kerana menunggu peralatan tambahan daripada UiTM Seri Iskandar. P.A sytem dan segala mak nenek barang diorang tu semuanya bernilai RM 200 000. Macam nak wat konsert lak. Seriously, kalau korang ada kat situ, kalau korang tak tahu sapa yang nak datang, mesti korang ingat Pak lah yang nak turun.
    Masa penyerahan anak angkat tu, aku rasa lucu sebab ingatkan diorang yang terpaksa 'berlakon' jadik baik di depan mak bapak angkat. Cuma tak sangka yang diorang semua berjaya dan belajar banyak dalam program nih..

    10 Februari

    hari kedua yang paling penting, ada 3 komponen iaitu slot pagi, petang dan malam


    Slot Pagi

    Peserta dipecahkan kepada4 kumpulan, Khimat Pendidikan Anak-Anak Yatim, Khidmat Masyarakat OKU di Pusat Pemulihan Dlm Komuniti (PDK)Kg. Tg Hussein, Tanda Kenangan & Persediaan Untuk Khidmat Pendidikan.
    -aku incharge untuk Anak Yatim asalnya, tapi dah ubah kepada OKU sebab pada aku yang tu lagi mencabar. Anak yatim dikawal selia oleh saudari Leen dan dibantu oleh Amanda. Aku sempat perkenalkan diri dan terus bergegas untuk menyiapkan rakan2 yang nampaknya masih blur ngan apa yang bakal dilakukan di PDK nanti. Aku ngan loko ajar laa lagu2 pengakap yang kitorang tahu, ajar tepuk, ajar nyanyi. Memang takut sangat sebab masing-masing takdak pengalaman nak handle OKU.

    Pengalaman di PDK
    Melangkah masuk ke dalam PDK (macam rumah jer), kami di sambut jeritan seorang kanak-kanak lelaki (autisme). Namanya Farhan. Aku ingat lagi yang kami semua saling berpandangan sama sendiri melihat telatah Farhan ketika itu. Takut pun ada. Ada lebih kurang 10 orang murid yang hadir pada hari itu. Masing-masing dengan tahap kecacatannya tersendiri. Ada yang down sindrome, paralysed, autisme, Lembam (learning disability). Mula rasa macam kurang selesa. Cikgu Saliza merupakan orang yang menguruskan PDK dan memberikan kepada kami gambaran awal berkenaan pusat tersebut, sambil diselang-selikan dengan jeritan Farhan yang nampaknya makin menjadi-jadi bila ternampak 2 hamper besar yang kami bawa.






    Rambutku cacak..baru gunting masa tu..











    AIN..Teruja dengan petikan guitar, tapi aku pulak yang sebak...

    Bila cikgu saliza menyerahkan kepada kami untuk beramah mesra dengan kanak2 nih, terus aku pilih budak yang bernama Midah, dia LD (learning disability) umur dah 20 tahun tapi masih tak tahu bercakap dengan betul, dia macam dalam dunia dia. tak peduli orang lain. sebelah kiri aku lak budak Farhan tu tadi. Membe aku loko tak berputus asa mengajar Farhan tu bermain tanah liat(plastersin). Sampai la kepada persembahan kami, aku amik gitar dan mainkan lagu-lagu pengakap yang aku tahu. masuk pulak lagu-lagu food song yang banyak gerak badan. semua tu untuk taknak bagi budak2 nih rasa bosan. Tiba-tiba, ada sorang budak nih (down syndrome,umur lingkungan 8-10 tahun)...namanya Ain..nak petik gitar yang aku tgh main tu. sambil menghalang, cikgu dia suruh duduk. dia taknak duduk kat atas lantai..dia duduk atas peha aku dan rangkul kepala aku sambil cium pipi aku. Ya Allah...masa tu baru la insaf..insaf kaw-kaw nyer...Sebak..memang sebak..tapi leh kontrol lagi..aku boleh lagi menyanyi dan bermain gitar..tamat persembahan kami. Budak2 tu pulak buat persembahan diorang. Ada dah routine yang selalu diorang wat. Haritu diorang tunjuk main pompom ikut lagu cindai. Masa tu, aku dah tak tahan, meleleh gak setitis dua airmata. Sebak bila tgk budak-budak nih, terharu dengan dedikasi cikgu dan mak bapak yang membantu mengajar kanak-kanak istimewa nih. Sebak sebab bersyukur yang kita dilahirkan normal.

    Pengalaman di PDK membantu aku mengenali lebih dekat golongan yang tak pernah aku dekati atau selami. Mengajar kitorang banyak nilai-nilai kemanusiaan yang susah nak carik. Alhamdulillah, kerisauan aku rupanya tak berasas. Aku risau takut budak2 tu boring, aku risau member2 peserta nih boring. Tapi rupanya tidak, masa yang diperuntukan sebenarnya sejam..tapi kami rilek jer amik masa sampai 2 jam setengah. Tak rasa lama pun..

    Khidmat Pendidikan SK Manjoi 1
    macam biasa laa..bezanya..ada seramai 210 orang murid tahun 6 dari 4 buah sekolah di sekitar Manjoi. Dengan angkatan yang kami bawa..alhamdulillah cukup..

    Malam tu, makan malam beserta penyerahan sumbangan kepada anak-anak yatim. Tetamu kehormatnya adalah Dato' Husni Hanadzlah, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri. Pengalaman duduk makan di meja VVIP, biasa makan 3 pinggan..tapi time tu dapat la suku pinggan. Lauk memang mantap..tapi biasa laa..kontrol..masa tu, aku dengar sendiri benda yang kerajaan tengah bising2 sekarang nih..iaitu berhubung dengan ketirisan projek kerajaan kepada kontraktor bumiputra ke tangan kontraktor lain.Aku tau lebih awal iaitu masa di meja makan tu laa...Dato' Husni tak habis-habis persoalkan tentang integriti dan kesungguhan orang Melayu dalam melaksanakan projek-projek kerajaan. Sungguhpun aku neutral(hehehe) tapi dalam hati aku..aku kagumi cara dia kutuk bangsa dia sendiri..the art of deception..wahahahaha..








    <-Nampak kepala aku jer sebelah nih
    Baju oren tu Dato' Husni Hanadzlah. Kanan dia En mohamad Soder Bin Rahmad, kaunselor kanan UiTM..boleh nampak nasik yang cuma ada suku jer dalam pinggan.




    Final day 10 Februari
    Sukan Rakyat di Padang Tg Hussein. Bermula dengan senamrobik yang diketuai oleh jurulatih senamrobik NFC (National Fitness Council)..memang ligat opah tu buat senamrobik..korang memang patut tgk..lepas tu ada acara sukaneka kanak2..then main bola persahabatan dan bola jaring keputusannya, Bola sepak seri, bola jaring lak menang penentuan jaringan 3-2 kepada Jiranita Manjoi. Diteruskan lak ngan sukaneka dewasa. Acara terompah gergasi (6 orang tau)..tempat pertama..Team Dato' Nazri, Tempat kedua Presiden Mutiara dan 5 orang anak-anak yatim Nurul Iman..(aku dan adik2 nurul iman)hehehe...tempat ketiga sapa ntah..Dato' Nazri tu tak abis2 join semua aktiviti kat atas padang tu..tinggal bola n bola jaring jer dia tak main sebab tak dapat hadir awal..Menang lak tu...respek abis..

    Petang..jam 3..masa untuk berpisah.
    Aku kena bagi ucapan. Ucapan sebagai penyelaras program. Sebagai Presiden JPK Mutiara, organisasi yang menganjurkan program Khidmas Manjoi nih..Ucapan sebagai orang yang melihat dari awal sampai akhir program nih..memang sedih..sedih sebab rasa cepat sangat. Kesian kat kawan-kawan yang tak sempat nak bermesra ngan family angkat..Sempat aku berterima kasih kepada semua yang terlibat, semua yang mengambil berat. mohon ampun dan maaf kepada ibu dan ayah angkat bagi pihak UiTM dan Kolej Mutiara. Sempat berterima kasih kepada Dato' Nazri yang memang sangat membantu. Aku belajar banyak gak daripada dia. Bagaimana nak jadik pemimpin yang baik. Bagaimana nak gunakan kekurangan sebagai kelebihan. Ucapan aku petang tu diakhiri dengan lagu salam terakhir (allahyarham Sudirman Hj Arshad, 22 Februari nih genap lah 25 tahun pemergia beliau mengadap ilahi..Al-Fatihah)..ada gak la mak-mak angkat yang nangis..

    Rakan-rakan yang membaca catatan nih. Harap korang ikut program yang bersifat macam nih..kalau ada kesempatan...rebutlah peluang nih..aku dapat lihat n rasa perubahan yang ketara kat setiap orang yang ikut program macam nih..

    okies..kalau ada apa-apa koem atau pertanyaan..leh lah hubungi aku
    013-4467267
    skidezourus@gmail.com
    skide_zourus@yahoo.co.uk
    skidezourus@hotmail.com


    Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin