Hafiz Safwan Thought That...

A thought of my self.."Be civil to all; sociable to many; familiar with few; friend to one; enemy to none." Benjamin Franklin

Pages

There was an error in this gadget

Best Woo Pulau Aman. Located at the south district of Seberang Perai. It was an exciting journey to the Unknown..Never know that the place was so admiring..I will bring anyone who interested..

Img_0512_1







Ini bot nelayan yang singgah kat tepi bot kami

Tambang 2 hala = RM 8.00 Dewasa

Img_0510_1



















The cockpit..tali yang di atas-utk rev up, tali yang di kiri-bawah-clutch, tuil yang ada hujung bulat kat belah kanan-bawah-Gear,steering dia smart laa..Engine-powered by a 4-5 tan lorry engine just behind the control panel-it's Volvo.

Img_0514







Mana Pilot nih..mata lebam sebab tak cukup tido.At left..my brother..

Img_0516












My Father..Main Sponsor n Driver.. Thank you


Img_0524
















My mom n my youngest sibling..

Img_0522















Pilot at work

Img_0529






Pulau Aman Dari kedekatan
10-15 minutes boat trip
The tallest building is the school for less than 15 pupils



Img_0547














Hujung Tanjung...ada homestay kat sini..

Img_0562










Lawa tempat dia..cuma takdak pantai jer..but it's advisable not to swim here.

Img_0558

















Running Track..and the sea..

Img_0573





























End of the Beginning--Treated my self with a bowl of Mee Udang...

Memang Mantap..Look at the size of the prawn

Mee Udang : RM 6.00 ++ (Cheap)

A Small Mineral Water : RM 2.50 (Hulu wei)

A can of 100 plus : RM 1.50 (If I'm Not Mistaken)

Img_0575




















End Of the Journey- The car broke down..Suspect- The fuel pump located inside the fuel tank..

For Tow Service : RM 120.00

New Fuel Pump : RM 100.00++

Let's calculate :

Tambang 2 hala = RM 8.00 Dewasa

Mee Udang : RM 6.00 ++ (Cheap)
A Small Mineral Water : RM 2.50 (Hulu wei)

A can of 100 plus : RM 1.50 (If I'm Not Mistaken)
For Tow Service : RM 120.00
New Fuel Pump : RM 100.00++
Being With ur Family and viewing beautiful
scenery and experienced car trouble at the
end of the journey : Priceless and sucks
also..hehehe..


By the way, i enjoyed every second on the island..it's peaceful and give u another view of my beloved state..view of the penang island from the southern district

I'm looking forward to go there again...next time..i'll bring my friends there.

Regards,
Busu

Anak SUlung..First Born...Abang Long..Along..Pak Long..Tok Long..Abe Long..

From www.yahoo.com
2320 hours
22 June 2007

Busu : I was surfing and stumbled upon
this report..Anak Sulung...The Older..the Wiser (Kira aku nih bijak jugak laa..aku anak sulung dari 5 adik bradik)

By RANDOLPH E. SCHMID, AP Science Writer
Thu Jun 21, 5:54 PM ET

WASHINGTON - Boys at the top of the
pecking order — either by birth or
because their older siblings died —
score higher on IQ tests than their
younger brothers. The question of
whether firstborn and only children are
really smarter than those who come along
later has been hotly debated for more
than a century.

Norwegian researchers now report that it
isn't a matter of being born first, but
growing up the senior child, that seems
to result in the higher IQ scores.

Petter Kristensen and Tor Bjerkedal
report their findings in Friday's issue
of the journal Science.

It's a matter of what they call social
rank in the family — the highest scores
were racked up by the senior boy — the
first born or, if the firstborn had died
in infancy, the next oldest.

Kristensen, of Norway's National
Institute of Occupational Health, and
Bjerkedal, of the Norwegian Armed Forces
Medical Services, studied the IQ test
results of 241,310 Norwegian men drafted
into the armed forces between 1967 and
1976. All were aged 18 or 19 at the time.

The average IQ of first-born men was
103.2, they found.

Second-born men averaged 101.2, but
second-born men whose older sibling died
in infancy scored 102.9.

And for third-borns, the average was
100.0. But if both older siblings died
young, the third-born score rose to 102.6.

The findings provide "evidence that the
relation between birth order and IQ
score is dependent on the social rank in
the family and not birth order as such,"
they concluded.

It's an issue that has perplexed people
since at least 1874, when Sir Francis
Galton reported that men in prominent
positions tend to be firstborns more
often than would have been statistically
expected.

Since then, several studies have
reported higher intelligence scores for
firstborns, while other analyses have
questioned those findings and the
methodology of the reports.

While the Norwegian analysis focused on
men, other studies have included women,
some indicating a birth-order effect and
some not.

Frank J. Sulloway of the Institute for
Personality and Social Research at the
University of California, Berkeley,
welcomed what he called the Norwegians'
"elegantly designed" analysis.

"These two researchers demonstrate that
how study participants were raised, not
how they were born, is what actually
influences their IQs," said Sulloway,
who was not part of the research team.

The elder child pulls ahead, he said,
perhaps as a result of learning gained
through the process of tutoring younger
brothers and sisters.

The older child benefits by having to
organize and express its thoughts to
tutor youngsters, he said, while the
later children may have no one to tutor.

___

On the Net:

Science: http://www.sciencemag.org

Tersenyum Di AKhir Garisan..Looking Back All The Things I've Done :-)

Assalamualaikum,

Dah lama tak menulis curahan isi hati kat sini. November 2004 adalah tarikh aku mula belajar di UiTM Pulau Pinang. Dan November nih merupakan pengakhirannya. (Insyaallah..doakanlah kejayaanku sahabat-sahabatku)

Sepanjang aku hidup, seperti tajuk blog sebelum ni..aku banyak terhutang budi kat semua orang..start dari Allah S.W.T kerana bagi aku hidup untuk melakukan pembetulan atas kesilapan lampau. Ibu bapa dan ahli keluargaku yang lain kerana menerima dengan redha dan memberikan sokongan dari segi moral dan wang ringgit untuk aku terus belajar. Seterusnya rakan-rakan yang aku kasihi sekalian.

Kawan-kawanlah yang buatkan aku bersemangat jugak nak belajar balik. Aku tak rasa disisihkan langsung dengan semuanya. Ramai yang bagi nasihat. Ugutan pun ada..aku anggap diri aku bertuah sebab ada kawan yang ramai dan banyak membantu secara positif. Pun begitu banyak dosa-dosa aku yang aku dah buat kat kawan-kawan aku yang lain. Itu cerita zaman aku jahil. Pun begitu, sampai sekarang kisah tu mempengaruhi aku. Harap yang lain dapat ambil iktibar. Berfikir dahulu sebelum buat apa-apa pun supaya akan datang, kita tak pandang balik kebelakang dan merasa jijik atas apa yang kita dah lakukan.

Antara yang banyak membantu adalah rakan-rakan yang terbaik dikalangan pelajar UiTM Penang nih. Kebanyakkannya berusia lanjut(macam aku,muda or tua sikit dari aku) dan agak memahami isi hati masing-masing. Aku sedar yang rakan-rakan lain sepanjang hidup aku sebelum di UiTM pun merupakan yang terbaik aku pernah ada dan di UiTM, kualiti rakan-rakan yang sama jugak aku dapat. Masing-masing tahu serba-serbi pasal aku. Masing-masing perati tingkah laku aku sampai aku nak tipu pun tak lepas. Tak dapat nak sebutkan kat sini sebab semuanya baik-baik dan hebat-hebat belaka.

Di UiTM ni, aku banyak belajar dari kesilapan lampau.Syukurlah dengan ilmu pengurusan program yang aku kutip semasa di UTM dulu banyak membantu aku kat sini dalam melaksanakan program-program kolej. Bermula sebagai AJK dalam Fesko Mutiara 2005, aku jadik JPK (Jawatankuasa Perwakilan Kolej) Mutiara. Niat asalnya sebab nak pastikan aku dan rakan-rakan dapat kolej sampai grad. Alhamdulillah, sampai semua tu tercapai. Dah nak masuk sem 6, semua kawan-kawan yang turut menyokong dan membantu kerja aku sebagai JPK dapat kolej sampai sem akhir nih.

Program-program yang aku terlibat sepanjang jadik JPK pun semuanya berjaya. Atas pertolongan, keringat dan airmata kawan-kawan JPK dan ajk kecil lah semuanya berhasil. Antaranya (yang aku ingat):

Fesko 2005 (Festival Kolej) - Masa tu aku,bob,ise,loko yang uruskan pasal Mutiara Explorace. bermula daripada tu lah cik burn memberikan kepercayaan kepada aku.

Mutiara Family Day 2006 - kerja 1st aku sebagai JPK Sukan. Masa tu part 3. 1st time uruskan game futsal terbuka kolej. Aku terlibat dari perancangan(kertas kerja). Namun, tanpa komitmen yang mantap, tak mungkin berhasil.

Gotong Royong Bubur Asyura - Jadik Tukang Kacau bubur.

Tri-Fesko 2006 - Hasil gabungan 3 kolej. Kertas kerja oleh aku dan diketuai oleh saudara Khalid Libar(Pres. JPK Zamrud). Buat pertama kalinya program ini mencipta sejarah sebab takdak lagi kerjasama antara kolej sebelum nih.

Kakom 07 - Kertas kerja aku..tapi aku bail out sebab nak bagi tekanan kat organisasi aku. Alhamdulillah, Program yang berjaya.

Program Anak Angkat dan Khidmat Masyarakat Manjoi - paling best. aku jadik officio jer..n sepanjang perancangan program dan mesyuarat penyelarasan program dengan orang sana..pengalaman baru yang tak ternilai..

Banyak lagi actually..last skali aku kira adalah dalam 18-20 program..(selama 2 tahun setengah..not bad)

Aku berbangga dengan organisasi yang aku ketuai. Aku kesian kat membe2 yang terpaksa bekerja bawah aku(i'm sucks in leadership). Aku cuma harap mereka bergembira di samping tensen selama bekerja bersama aku. Pun begitu, ia suatu pengalaman yang tak ternilai untuk bekerja dengan barisan anak2 buah (more like rakan-rakan dan adik beradik aku) yang hebat-hebat. Terima Kasih kerana menjadikan memori tu lebih bererti buat aku.

Last 2 month..sebelum Exam final mula...akhirnya aku letak jawatan dengan berbaki setengah tahun lagi untuk menghabiskan tempoh pemerintahan aku(wahwahwah). Bukan kerana kecil ati, marah, meluat..tapi sebab bangga dan aku rasa tiba masanya untuk aku undur diri dan beri peluang kepada yang lain. Tindakan tu bakal mewujudkan lebih ruang untuk member2 lain berdikari dalam program anjuran JPK. As a decision maker, i felt that everyone should make their own decision without relying too much on the leader. Big decision may required all the committee to decide.

3 Semester berturut2 aku jadik OC/PMMS (Orientation committee/Pembantu Minggu Mesra Siswa) . 1st sebagai Biro Kebajikan dan baki kedua-duanya sebagai Timbalan Ketua. 1st time aku apply sebab aku nak ubah cara orientasi kat UiTM penang nih..Alhamdulillah, dah takdak elemen2 bodoh yang boleh menyebabkan budak-budak baru meluat dan letih. Dah takdak tahan tgh2 malam sampai pagi. Dah takdak beratur setiap kali nak bergerak setiap 10 meter. Dah takdak maki2 budak pagi-pagi buta. Bukan sebab aku..tapi sebab pengurusan HEP makin pandai..hahaha..

Ramai junior yang tegur aku..kenal dan ingat..hehehe..Alhamdulillah..aku rasa aku dah buat benda betul..aku set satu lagi target aku..share maklumat dan cerita aku dengan budak2 junior nih..Tak semua ada pengalaman kena buang U macam aku..Aku tak mau sorang pun yang jadik macam aku sebab aku tau perasaan dia..sakit..

Ermm..dah la kot..panjang nih..hehehe

Jenanians....Our School New Webpage


Recognize this logo?

Wanna keep in touch with everything related to our school..

http://smsah.edu.my

"BELAJAR & BERBAKTI"

Jenanians....Our School New Webpage


Recognize this logo?

Wanna keep in touch with everything related to our school..

http://smsah.edu.my

"BELAJAR & BERBAKTI"
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin