Hafiz Safwan Thought That...

A thought of my self.."Be civil to all; sociable to many; familiar with few; friend to one; enemy to none." Benjamin Franklin

Pages

There was an error in this gadget

It's All About Being Nice to Others...


What I did :
 >>>> Posted Christmas wishes to my fellow Christian friends

Consequence:
>>>> A polite comments asking me to remove the posting:  sorry bro nak tegur sket.. xleh wish yg hang wish tu.. Islam melarang sama skali.. harap boleh remove kot post ni.. P/S: Sekadar menegur.. No offence yer

Ok.. Next comment by the same bro (Mr Arzlie) who added: Ibnu Taimiyah, Ibnu al-Qayyim, para pengikut dan ulamak yang lainnya berpendapat bahawa hukum mengucap selamat Hari Natal adalah haram karena perayaan ini adalah antara syiar Kristian. Dan pengucapan selamat itu dilihat sebagai tasyabbuh (menyerupai) dan atas dasar ini, maka ia diharamkan.

Then an ol' friend (Faisal) came into my defence: Hukumnya harus jika dirujuk di sini http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-orang-islam-mengucapkan-tahniah-dan-ucapan-selamat-bersempena-perayaan-agama-


Then, Bro Arzlie put his link as well: http://www.facebook.com/ImamMudaHassanAdli/posts/537782379567426

My cousin put his own link as well (A Hafiz doing degree in biomedic) : http://www.facebook.com/notes/inni-akhafullah/hukum-mengucapkan-merry-christmas-kepada-penganut-beragama-kristian/333302360031584

A friend (Dr Razif) posted Dr Zakir Naik's video:
http://www.youtube.com/watch?hl=en&client=mv-google&gl=GB&v=t6IE2HoPcf0&nomobile=1

Ajai came into my defence again:
 Byk dh bertanya. Sy x wish sapa2 pun tapi mengetahui peribadi hafiz safwan, saya tahu dia memilih yg no 2. Lgpun yg mengeluarkan fatwa bukan seorg ustaz tetapi himpunan ulama. Nk banding dgn diri kita dgn ulama mmg jauh, jadi ikut la pendapat ulama. Namun biasa la, dlm byk hal mmg terjadi khilaf antara ulama itu sendiri. Lagi satu, jika sekalipun kita berniat baik utk menegur seseorg, sebaiknya pm la dia. Klu komen di wall, bimbang mengaibkan dia pula. Jadi niat asal yg baik tu x tercapai pula objektifnya. Rasulullah SAW mengajar utk menegur dgn berhikmah. Dan teguran saya ini saya tujukan khusus pd diri saya dahulu. Wallahua'lam

and added:
Kerana org yg berani menegur itu seharusnya berani juga menerima teguran. Salam ukhwah & syukran atas semua perkongsian tadi. Amat2 bermanfaat terutama penjelasan dari Dr Zakir Naik dlm utube tu

Bro Arzlie replied to Ajai's comment:
teguran saya kepada diri saya dan umum.. sbb tu saya letak no offence yer.. jgn terlalu bergantung pada majlis fatwa ja.. keputusan majlis fatwa ni banyak dah yg kurang tepat.. x salah kalau kita banyak mengkaji.. dari menimbulkan isu dan kontrovesi mcm ni.. lebih baik xyah post.. playsafe.. bak kata UAI g la bawak2 berzikir lg bagus dari dok wish sana wish sini.. wat gape? saya boleh terima teguran asalkan teguran tu berlandaskan syariat islam yg berpaksikan Al-Quran dan Sunnah.. bukan dari logik akal pemikiran seseorang penegur itu sendiri.. para ulamak ulung sudah mensyariatkan yang ianya haram.. jgn lah kita cuba2 utk mmngharuskan sesuatu atas nama PERPADUAN.... nak jaga hati umat sesama islam atau hati non-muslim itu sendiri.. nasihat saya kepada semua termasuk saya sendiri.. pelbagaikan sumber pengajian dan berpegang kepada seseorang yang mengeluarkan nas berpandukan Al-Quran dan Sunnah Rasulullah S.A.W. Wallahu ' Alam.

The rest... you can read it here:
http://www.facebook.com/hafizsafwan.mdrijani/posts/463616743700282?notif_t=like


I want to clarify this:

- I respect everyone's Point of View (POV).
- I am also thankful to Mr Arzlie, Mr Faisal, Mr Amar (Inni Akhafullah), Mr Hafiz (Jay Pitt) and Dr Razif for their opinion all links. I've read all. Thank you guys.. :)

- I have different opinion regarding the claim that some decision made by Majlis Fatwa were less precise (Bro Arzlie said, "...banyak dah kurang tepat,"). To me, such fatwa was made considering all aspects.
-I am just an ordinary muslim who is trying to be better everyday. I wrote the post considering that I have several Christian friends in my FB. Turn out that only one Christian friends responded by clicking the 'like' button.
- I respect all Muslim Scholars which being quoted by my fellow friends. Ustaz Azhar Idrus, Majlis Fatwa Kebangsaan, Dr Zakir Naik, Dr MAZA and etc.



- Now, let us not be bias...Ok.. This is our next PM according to PR if they can win in the next GE.
http://anwaribrahimblog.com/2012/12/24/christmas-greeting/
- And our current PM's message-
http://1malaysia.com.my/blog/merry-christmas-to-all-malaysian-christians-2/
- To permit what u did by comparing with what others did shows ignorance. I'm not putting that up to say that what I did right.

 - Read Dr MAZA on this matter:
http://drmaza.com/himpunan_fatwa/?p=77

I quote "8. Fatwa yang sama yang mengharuskan ucapan sempena perayaan agama lain dikeluarkan oleh beberapa ulama lain seperti Dr Yusuf al-Qaradawi dan al-Mustafa al-Zarqa. Antara hujah yang digunakan oleh al-Syeikh Mustafa al-Zarqa adalah hadis Nabi s.a.w:
“Sesungguhnya telah lalu di hadapan Nabi s.a.w satu jenazah, lalu baginda bangun (untuk menghormati). Lalu diberitahu kepada baginda: “Itu jenazah seorang yahudi”. Baginda bersabda: “Tidakkah ia juga jiwa (insan)?” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim). Kata al-Zarqa: “Bangun tersebut sebagai menggambarkan penghormatan dan kemuliaan, tiada kaitan dengan akidah jenazah tersebut” (Fatawa Mustafa al-Zarqa, m.s 356. Damsyik: Dar al-Qalam).
Ertinya, beliau membandingkan mengucapkan selamat sempena hariraya agama lain kepada penganutnya, bukan bererti mengiktiraf akidah mereka.,"
and I quote
"9. Dengan ini saya berpendapat, boleh mengucapkan selamat hariraya kepada penganut agama lain sempena perayaan mereka dengan syarat ucapan tersebut tidak mengandungi ungkapan yang syirik atau kufur seperti menyebut ‘anak Allah’ atau tuhan selain Allah. Maka, memadai sekadar ‘selamat hariraya’ atau‘selamat bergembira’ atau seumpamanya. Hal ini lebih dituntut jika semasa hariraya Islam mereka mengucapkannya.

10. Namun, seorang muslim tidak boleh turut merayakan hariraya agama lain. sebabnya, perayaan agama merupakan upacara agama. Bukan muslim pun tidak patut disuruh merayakan hariraya kita. Perpaduan antara kita sesama rakyat muslim dan bukan muslim bukan dengan berkongsi hariraya, tetapi dengan keadilan, berbuat baik dan tidak menzalimi antara satu sama lain.
11. Apa yang penting, dalam dunia semasa yang Islam dituduh dengan pelbagai tuduhan liar, kita patut menonjolkan imej Islam yang harmoni dan baik. Dalam masa yang sama kita mesti menjaga benteng akidah kita."
- I rest my case

Hafiz Safwan Md Rijani

4 people wrote something:

Interesting post.

1. "xleh wish yg hang wish tu.. Islam melarang sama skali"
- He did present evidence to back his premise. However you and others also presented evidence to back yours. Which means that some scholars say 'don't' while some also say 'you can'.

2. Next, he tried to dispute your evidence. "jgn terlalu bergantung pada majlis fatwa ja.. keputusan majlis fatwa ni banyak dah yg kurang tepat.. x salah kalau kita banyak mengkaji". I would agree with this, and be respectful of his opinion if only he did not add "saya boleh terima teguran asalkan teguran tu berlandaskan syariat islam yg berpaksikan Al-Quran dan Sunnah.. bukan dari logik akal pemikiran seseorang penegur itu sendiri"
-First he tells us to research and think. Then he tells us not to think. Hmm...

I would have been able to respect Mr Arzlie's opinion if he was presenting his opinion. However, what he did was force his ideals upon others by saying that you were wrong (by wishing a 'merry christmas') and then ordering you to accept his premise (by asking you to delete that post and refrain from posting your well-wishes).

Most of all, I disagree with his statement that we should form our conclusions "bukan dari logik akal pemikiran seseorang penegur itu sendiri". In cases such as these where we have equally respectable scholars saying different things on the same issue, we should use our own logic and reasoning to choose our stand. If not, we're just blind followers.

 

Jiyuu ~ too much own contradictory statement.. pening gak nak paham...

 

Ahaha...In conclusion, bukan senang nk present pendapat/hujah. Walaupun sendiri rasa logik dan justifiable, belum tentu mesej tu sampai kepada orang lain...*insaf*

 

And now we have the famous "listenx1000" video as our reference.. what happened to them??? shit..

 
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin